Фехтовка и хартиени работилници в Нощта на музеите

Вероника Шербанова 17 май 2012 в 14:17 1183 0

Снимка: nuitdesmusees.culture.fr
Снимка: nuitdesmusees.culture.fr

Рицарски демонстрации по фехтовка, изработка на оригами, рисунки върху ръце, виртуални разходки из известни музеи, хартиени работилници. Това са част от инициативите в рамките на тазгодишната Нощ на музеите.

Тази година избраната за събитието дата е 19 май (събота). България се включва за осми пореден път в Европейската нощ на музеите.

В един определен ден всяка година редица музеи и галерии в цяла Европа остават отворени часове след обичайното работно време, като посетителите могат да видят изложбите в тях безплатно.

Първата Нощ на музеите е организирана в Берлин през 1997 г., за да бъдат популяризирани експозициите на музеите и галериите, а също така и да бъдат посетени от млади хора. По идея на френското правителство през 2005 г. инициативата става общоевропейска. България се включва за осми пореден път в Европейската нощ на музеите на 19 срещу 20 май.

В тазгодишната инициатива в София участие вземат 29 музеи и галерии. Сред тях са Националният исторически музей, музеят „Земята и хората“, Националният военноисторически музей, Софийска градска художествена галерия, Национална галерия за чуждестранно изкуство, VIVACOM Art Hall и други.

Освен постоянните си експозиции, те ще представят още много интересни дейности, в които ще могат да вземат участие както деца, така и възрастни. Във Военноисторическия музей например, посетителите ще станат свидетели на рицарски демонстрации по фехтовка, а в Галерията за чуждестранно изкуство – изработка на оригами и миниатюри, както и демонстрации на икебана, калиграфия и виетнамска лакова живопис, рисунки върху ръце.

Френският институт и Националният природонаучен музей предлагат виртуална визита на известни европейски музеи. Освен това ще има и Хартиена улица с хартиени работилници, ревю на дамско облекло от Древния Рим, срещи с поети и писатели, изложби на Георги Божилов-Слона, Хубен Черкелов, Дечко Узунов и Янко Яранов, Стоян Цанев и много други изненади.

Нощта на музеите е и последния шанс за софиянците и гостите на столицата да видят изложбата „Пощенска география“, представляваща колекция от пощенски картички на семействата Гарсия Лорка и Де лос Риос. На следващия ден тя заминава за Ню Йорк.

Повечето музеи ще са отворени до полунощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови