Фандъкова: Собствениците ще плащат за щетите по фасадите

Елица Мартинова 22 май 2012 в 12:34 1634 1

Йорданка Фандъкова, Снимка: БГНЕС
Йорданка Фандъкова, Снимка: БГНЕС

„Отговорността за щетите на частните сгради пада върху собствениците на обектите. Разбира се, оценка по случая ще дава и национална комисия и където регламентът позволява, ще бъде оказвана финансова помощ на за ремонтната дейност на фасадите“, коментира сутринта кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Във вторник и сряда 11 екипа ще обикалят сградите в столицата, за да дадат експертна оценка на местата, откъдето е подаден сигнал за щети. Екипите са сформирани от преподаватели и експерти от Универститета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Оценките на щетите ще бъдат безплатни за собствениците.

По данни на кмета Фандъкова до момента в общината са постъпили 63 сигнала за паднали или рушащи се комини и 29 сигнала за напукани стени и фасади. От земетресението са пострадали 13 училищни сгради и 10 фасади на детски градини. Учебните занятия в засегнатите постройки са преустановени.

Йорданка Фандъкова отбеляза, че новото строителство от последните десет години спазва изисквания за издръжливост на сеизмичност до девета степен. По-старите постройки обаче се нуждаят от модернизация, за да са устойчиви на трусове.

По-късно през деня финансовия министър Симеон Дянков обяви, че държавата има има ресурс за ликвидация на щетите от земетресенията при посещението си в Твърдица. „За щастие, проверките досега са показали, че тези щети са минимални. Издържала е инфраструктурата, включително и язовирите", коментира вицепремиерът. Той обаче спомена само щетите в Перник и нищо не спомена за падналите мазилки в София.

Дянков е бил събуден от премиера Бойко Борисов 2-3 минути след земетресението, а проверка на последствията е започнала веднага, разказа той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови