EVN отразя от мрежата 15 ВЕИ-та, не искали да подпишат договор

Елица Мартинова 26 август 2013 в 13:56 2634 2

EVN извършиха проверки на свои електрически трансформатори.
EVN извършиха проверки на свои електрически трансформатори.

EVN спря достъпа до мрежата си на 15 централи, произвеждащи енергия от възобновяеми енергийни източници, съобщиха от пресцентъра на електроразпределителното дружество (ЕРП).

Мярката влиза в сила от 12 ч. днес и ще важи за неопределен срок. Причината за изключването е, че 15-те централи са отказали да подпишат договор с EVN.

Oт пресцентъра на ЕРП-то твърдят, че в последния месец са отправяли до ВЕИ-тата различни покани, включително и чрез медиите, с които са настоявали те да „спазят законовото си задължение за сключване на договор за достъп до ЕРП-то“.

От EVN посочват, че са изпратили последната си покана към неизрядните централи на 20 август, в която са им дали отсрочка до днес.

Въпреки предупрежденията ВЕИ-тата не са реагирали и са били изключени на от мрежата.

„Дружеството напомня, че на основание изискванията на Закона за енергетиката и  Закона за енергията от възобновяеми източници производителите на електрическа енергия са длъжни да сключат договори за достъп с оператора на електроразпределителната мрежа при публично известни Общи условия, одобрени от ДКЕВР и влезли в сила от 1 юли 2013 г. Според Закона за енергетика наличието на договор за достъп е условие за изпълнение на договорите за продажба на електрическа енергия“, пишат от пресцентъра на EVN.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков