ЕП включва подслушванията в дневния си ред

Юлиан Христов 24 април 2013 в 08:32 1347 0

Пленарната зала на Европейския парламент.
Пленарната зала на Европейския парламент.

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (ЕП) ще обсъжда дали да включи в дневния си ред скандала с незаконните подслушвания у нас.

Решението ще бъде взето на закрито заседание на координаторите на различните политически групи и ръководството на комисията.

По първоначална информация в комисията се очертава мнозинство в подкрепа на подобни дискусии заради възможните нарушения на човешки права и европейски стандарти. 

След като скандалът с подслушванията излезе на дневен ред, в София се проведе протест. Той съвпадна и с излизането на доклад на Държавния департамент на САЩ за България, в който се отправят остри критики срещу подслушванията

Заради "Българския Уотъргейт" във вторник бившият вътрешен министър Цветан Цветанов прекара 8 часа в разпити. Първо той беше привикан в следствието, за да дава обяснения по изтеклите секретни разработки срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров, а по-късно беше и в Специализираната наказателна прокуратура, където беше разпитан за незаконните подслушвания в служба СДОТО на МВР. 

На излизане от прокуратурата той беше пестелив в коментара си по повод повдигнатите обвинения са срещу трима последователни шефове на СДОТО и служителя Радко Димитров. На въпрос – означава ли, че за повдигнатите обвинения срещу настоящи и бивши служители на СДОТО стои причината за нерегламентирани подслушвания, той отговори кратко: “Не означава, разбира се.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!