Екипът на "Българска история" тръгва на лов за български легенди

Последна промяна на 16 юли 2013 в 17:35 4348 4

Българска история тръгва на лов за легенди
Българска история тръгва на лов за легенди

Младият и ентусиазиран екип на сайта "Българска история" тръгва на лов за български легенди и мистични истории от родния фолклор.

За новата си инициатива "Легендите оживяват" младежите казват:

"Знаем че страната ни има хилядолетна, богата и неповторима история. Не всички обаче съзнаваме, че въпреки годините в българите се е запазил един особен дух, уникален за географските ни ширини. Този дух витае от времето на древните траки, преминава през бита на славяните и старите българи. Този дух се е съхранил, така че в годините след Освобождението народът ни прави чудеса от храброст и с единството си успява да премине през тежки войни и пагубни моменти и все пак да оцелее. И днес народът ни носи това необикновено нещо в себе си, но сякаш се опитва да го забрави. Ние няма да се примирим с това."

За 10 дни "Българска история" ще обиколи Южна България и части от Северна в търсене на разкази. В програмата си те искат да поберат колкото се може повече срещи с хора, които са съхранили българските легенди в себе си.

Целта е тези истории да обиколят българските училища в началото на новата учебна година.

" Ще покажем на децата нагледно в какво са вярвали някогашните люде и как призмата на годините е хвърлила в забвение тази неизменна част от българския фолклор.", каза пред OFFNews Иван Кънчев, един от основателите на сайта "Българска история".

От екипа споделиха, че планират и втора обиколка следващата година, която да обхване и Северна България, тъй като чисто финансово нямат възможност да обиколят цялата страна наведнъж.

 Ако искате да помогнете на младите историци в това им начинание, може да посетите този линк.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2013 в 22:08

не са получили разрешение за влизане в резервата ;)

16.07 2013 в 21:40

Здравейте, момчета!
Възхищавам се на дейността ви! Мога да предложа историята на един добър българин - Никола Карастоянов, чийто наследник съм и аз по майчина линия - живял в гр. Самоков, бил е първият български печатар. Има негов паметник в центъра на гр. Самоков. Ако неговата история представлява интерес за вас, ще се опитам да събера информацията и снимковия материал, които имаме в семейството за него.
С искрени пожелания за здраве, щастие и успехи,
Д-р Т. Мустаков
02/9230231
0879425940

16.07 2013 в 21:11

"От екипа споделиха, че планират и втора обиколка следващата година, която да обхване и Северна България, тъй като чисто финансово нямат възможност да обиколят цялата страна наведнъж."
Кое по-точно не се разбира от горенаписаното?

16.07 2013 в 17:43

А Северозападна България?!...

 
X