Екипът на "Българска история" тръгва на лов за български легенди

Николаос Цитиридис 16 юли 2013 в 17:35 5019 4

Българска история тръгва на лов за легенди
Българска история тръгва на лов за легенди

Младият и ентусиазиран екип на сайта "Българска история" тръгва на лов за български легенди и мистични истории от родния фолклор.

За новата си инициатива "Легендите оживяват" младежите казват:

"Знаем че страната ни има хилядолетна, богата и неповторима история. Не всички обаче съзнаваме, че въпреки годините в българите се е запазил един особен дух, уникален за географските ни ширини. Този дух витае от времето на древните траки, преминава през бита на славяните и старите българи. Този дух се е съхранил, така че в годините след Освобождението народът ни прави чудеса от храброст и с единството си успява да премине през тежки войни и пагубни моменти и все пак да оцелее. И днес народът ни носи това необикновено нещо в себе си, но сякаш се опитва да го забрави. Ние няма да се примирим с това."

За 10 дни "Българска история" ще обиколи Южна България и части от Северна в търсене на разкази. В програмата си те искат да поберат колкото се може повече срещи с хора, които са съхранили българските легенди в себе си.

Целта е тези истории да обиколят българските училища в началото на новата учебна година.

" Ще покажем на децата нагледно в какво са вярвали някогашните люде и как призмата на годините е хвърлила в забвение тази неизменна част от българския фолклор.", каза пред OFFNews Иван Кънчев, един от основателите на сайта "Българска история".

От екипа споделиха, че планират и втора обиколка следващата година, която да обхване и Северна България, тъй като чисто финансово нямат възможност да обиколят цялата страна наведнъж.

 Ако искате да помогнете на младите историци в това им начинание, може да посетите този линк.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови