ЕК: България има напредък, но очакваме още от съдебната реформа

05 февруари 2013 в 16:42 1108 0

Марк Грей. Снимка: europa.eu
Марк Грей. Снимка: europa.eu

Реформата в съдебната система, специализираният съд и прокуратура за организираната престъпност и Комисията за конфликт на интереси са областите, в които Европейската комисия очаква повече резултати от България в следващите месеци.

Това коментира говорителят на Еврокомисията Марк Грей.

Грей съобщи, че това при представянето на извънредния доклад за Румъния в Съвета вече е била проведена и дискусия за България. Тя е била на работно ниво и е имала за цел да се обобщи актуалната информация за ситуацията у нас: 

Европейската комисия най-вече отбеляза напредъка, постигнат напоследък с някои ключови назначения - добър пример в това отношение е новият главен прокурор, който вече изпълнява функциите си, сега очакваме резултати от дейността му. Очакваме и фундаменталната реформа в съдебната система. Това, което според нас трябва да се направи, е в посока независимост, ефективност, отчетност и почтеност на съдебната система. Като области, в които е нужен още напредък в следващите месеци, бих посочил специализирания съд и прокуратура за организираната престъпност и Комисията за конфликт на интереси. 

Информацията е на БНР.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!