„Движение БГ“: ГЕРБ се крие от гнева на хората

Елица Мартинова 04 март 2013 в 16:19 2551 9

Тома Биков
Тома Биков

„Днес ГЕРБ е провален политически проект със затихващи функции, който избяга от властта заради гнева на хората“, заяви за OFFNews Тома Биков от „Движение България на гражданите“.

Коментарът му бе част от позицията на „Движение БГ“ за коалиционната политика на партията.

На 28 октомври, по време на втората софийска среща на партията, лидерът й Меглена Кунева представи политическата програма на новата формация.

„Движение БГ” ще се яви самостоятелно на парламентарните избори през 2013 г. При никакви обстоятелства ние няма да участваме в коалиции с ГЕРБ, БСП или ДПС. Поемам политически ангажимент, защото за мен казаната дума е хвърлен камък”, каза тогава тя.

В събота обаче в хода на разговора пред „Нова телевизия“ тя допусна, че възможност за коалиция с ГЕРБ все пак съществува, но под редица условия. Кунева заяви, че ако „Движение БГ” е първа политическа сила след изборите и е принудена да се коалира с някого, за да сформира правителство, би го направила с ГЕРБ, но под множество условия.

„Ако се държат прилично, не крадат на избори, ако извадят всички, които са крали по времето на тяхното управление, ако приемат нашата програма на 99%, може би ще успея да говоря с моите колеги и симпатизантите ни”, обясни бившият еврокомисар.

Изглежда обаче идеята за коалиция с управляващите в оставка съвсем не допада на останалите членове на партията.

„За разлика от всички останали партии „Движение България на гражданите“ определи коалиционната си политика още през есента на миналата година. Тогава на разширено заседание на Националния съвет решихме, че няма да правим предизборни коалиции, а след изборите няма да правим коалиция нито с ГЕРБ, нито с БСП, нито с ДПС. Когато обявихме тази позиция политическото статукво на ГЕРБ, БСП и ДПС изглеждаше непоклатимо. Днес ГЕРБ е провален политически проект със затихващи функции, който избяга от властта заради гнева на хората. Върху БСП пък все още тегнат тежки подозрения за злоупотреби и корупция, а идеите им са по-близки до идеите на „Атака“, отколкото до нашите. В този смисъл препотвърждаваме позицията си от есента на миналата година и повтаряме, че след изборите няма да влезем в коалиция нито с партиите БСП и ДПС, нито с организираната група ГЕРБ, заяви категоричната позиция на партията Тома Биков от „Движенив БГ“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки