Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Дунав заля част от парка в Лом

Юлиан Христов 07 април 2013 в 19:59 1611 0

Нивото на Дунав се покачва. Снимка: БГНЕС, Архив
Нивото на Дунав се покачва. Снимка: БГНЕС, Архив

Дунав заля част от парка в Лом. Само 60 сантиметра остават до преливане на Кейовата стена в града, съобщава "Нова телевизия".

Нивото на реката отчита малък спад днес в началото на българския участък, но въпреки това във Видин и Лом водния стълб продължава да е висок и да крие опасност от наводнения и пробойни при дигите.

Само за ден в крайдунавския парк се образуваха огромни локви. Водата проби от железобетонните заграждения и канализацията.

Подпочвените води вече наводниха част от Дунавския парк в Лом, вследствие на високото ниво на реката през последните дни.

В града обаче няма паника и притеснение. Единствените хора на Кейовата стена бяха няколко рибари, излезли да опитат късмета си.

Засега от Кризисния щаб в Лом няма да предприемат специални мерки заради потопения парк, защото не засяга жилищни квартали. Вниманието им е насочено към наблюдение на дигите и подготовка за реагиране при по-високи води.

Според Европейския център за средносрочни прогнози се очаква река Дунав да продължи да се покачва и през следващата седмица.

Код „жълто” за обилни валежи е обявен за 20 области в страната за началото на новата седмица. 

Предупреждението е за областите Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Разград, Търговище, Велико Търново и Габрово и Русе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!