ДСБ: Плевнелиев реабилитира диктатуратата на Тодор Живков

24 септември 2012 в 19:03 2245 6

Иван Костов. Снимка: БГНЕС
Иван Костов. Снимка: БГНЕС

След премиера Борисов и президентът Росен Плевнелиев реабилитира комунистическата диктатурата на Тодор Живков. Тя ни завеща не предприятия за 30 млрд. евро, а огромен външен и вътрешен дълг, финансова разруха и стопанска катастрофа. От реабилитацията ще се възползват тези, които внушават навсякъде носталгия по тоталитарния режим.

Това посочва лидерът на ДСБ Иван Костов в писмо до държавния глава.

Повод за реакцията на тъмносините са следните изказвания на Плевнелиев пред авторитетния всекидневник “Дер Щандарт”: “Ние извършихме най-лошата приватизация в цяла Европа – активи за 30 милиарда евро ние продадохме само за 3 милиарда”; и „...чешкото правителство остави държавните предприятия да работят и започна да им търси стратегически инвеститори.”

Вие повтаряте мита, че „активите” в икономиката, завещани от Живковия режим, са стрували 30 млрд., а са били продадени „само” за 3 млрд. евро. Той тръгва от бившия главен прокурор Н. Филчев и се подема като предизборна теза и основна пропаганда на БСП през 2001 г., пише Костов до президента.

Комунизмът у нас рухна поради икономически фалит, впрочем признат официално от БКП. Този фалит беше неизбежен при размера на пасивите на командната икономика в 1989 г., който значително надхвърля нейните активи. Пасивите формираха голяма част от 12-те млрд. долара външен държавен дълг, заради който през 1990 г. премиерът Луканов обяви пред външните кредитори фалит на България. Те формираха дори по-голям размер необслужвани вътрешни кредити, категоричен е лидерът на ДСБ.

Приватизацията в Чехия е известна не с това, че държавата е намерила стратегически инвеститори, а с факта, че там за пръв път в световната история се проведе точно обратния процес, наречен „масова приватизация”. Държавната собственост в над 80 на сто от предприятията беше разпръсната между 7 милиона граждани без плащане с реални пари, а чрез механизма на създадените за целта приватизационни фондове. По-късно този опит е определен като най-неудачният тип приватизация, както от международните наблюдатели, така и в самата Чехия, подчертва Костов.

На пресконференция в централата на партията в понеделник заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев допълни, че ГЕРБ се занимават с това да реабилитират режима на Живков и не просто на символно ниво, а с това да реабилитират неговите икономически практики.

Зад действията на управлението все по неприкрито личи едно меко казано неуважение към частната собственост, което системно се превръща в посегателство върху нея, като мога да дам пример с национализацията на пенсионни вноски в частни фондове, с трансфера на наши осигурителни права от здравната каса към бюджета на Министерство на здравеопазването, който продължава и с още десетки такива примери на местно ниво, където частната собственост и малкия частен бизнес са силно накърнени от преки действия на управляващите, заяви Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews