ДСБ: Мутрите провалиха българския спорт

Лъчезар Вълев 16 август 2012 в 14:52 4137 1

Радан Кънев. Снимка: БГНЕС
Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

Основна причина за непрекъснато влошаващите се резултати в българския спорт е присъствието на мутри във всичките му нива, обяви Радан Кънев, член на ръководството на ДСБ.

Спортът ни бил в ръцете на  мутри, "които се занимават с търговия със спортни имоти и с изпиране на пари през спортни дружества".  

"Истинската причина за провала е, че спортът ни е тежко болен от мафията и корупцията на българския посткомунизъм", категоричен бе Кънев.

Той оповести и позиция на тъмносините за реформа в политиката за развитие на спорта у нас.

Едно едно от предложенията на ДСБ е да се закрие Министерството на спорта и да се освободи министърът, а тази дейност и реформата да се възложат на държавна агенция.

"През годините това министерство се превърна в начин определени управляващи да си приписват активи свързни със спорта Резулатите очевидно не са добри - една раздута администрация, едни неограничени харчове, които отиват за всичко друго, но не и за спорт", допълни Кънев.

От ДСБ предлагат да има държавна агенция, която много по-ефективно и стегнато да управлява парите за спорт.

Относно скандала с използването на правителствения самолет за превозване на  футболните отбори на бистришки "Тигри" и "Чавдар" Етрополе, Кънев заяви, че ДСБ вече са пуснали сигнал по случая. 

Депутатът от "Синята коалиция" Иван Иванов е депозирал въпрос в деловодството на парламента относно ползването на "Авиоотряд 28" за нуждите на два аматьорски футболни клуба и данните на премиера, че освен футболния клуб, в който той игра, множество футболни клубове незаконно са ползвали тази услуга.

"Нашата проверка показва, че това е забранена практика, няма законно основание футболни клубове да ползват този самолет", коментира Кънев.

Той допълни, че този въпрос най-вероятно ще бъде включен в дневния ред на Народното събрание през септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови