Хората на Костов видяха нова Тройна коалиция

Лъчезар Вълев 10 септември 2012 в 16:07 2013 3

Екатерина Михайлова. Снимка: БГНЕС
Екатерина Михайлова. Снимка: БГНЕС

Демократи за силна България няма да участват в гласуването за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Според тъмносините не е редно депутати да избират членове на съвета.

Това стана ясно на провелата се в понеделник пресконференция в централата на ДСБ.

"Не издигнахме кандидати за членове на Висшия съдебен съвет, защото смятаме, че не е работа на един политически орган като Народното събрание да излъчва хората в съдебната власт. След като не издигаме, няма и да подкрепим нито един от кандидатите", коментира Михайлова. 

Тя уточни, че това не означава, че ДСБ няма да участва в процедурата, която предстои.

"Ще задаваме въпроси, ще искаме информация от всеки един от кандидатите, ще искаме техните позиции по най-важните въпроси свързани със съдебната власт – как да се реформира, как да стане тя ефективна, как да постигнем разпределение на тежестта на делата и районите", обясни Михайлова. 

Според зам.-председателя на партията Екатерина Михайлова има споразумение между ГЕРБ, ДПС и БСП да бъдат подкрепени техните кандидати.

По думите ѝ става въпрос за уговорка между политическите партии кои да бъдат кандидатите, но не според личностните им качества, а според политическата им принадлежност.

"Това не само е вредно, но е и един от пороците, които има в новата ни демокрация. Порок, който се пренесе в дейността на съдебната власт", допълни Михайлова.

Според Михайлова най-вероятно всички кандидати на трите партии ще влязат в състава на новия ВСС. 

От ДСБ призоваха политическите сили да се противопоставят и да осъдят изказване на лидера на БСП Сергей Станишев отпреди ден, в което той определи датата 9 септември 1944 г. като „начало на демократични реформи в България”.

Михайлова припомни, че има декларация на Народното събрание, с която се заклеймява комунистическия режим и го обявява за престъпен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!