ДСБ и „Единство“ подписаха пакт с БЛС за борба с проблемите в сектора

Елица Мартинова 20 март 2013 в 16:12 1727 1

Иван Костов. Снимка: БГНЕС
Иван Костов. Снимка: БГНЕС

Символично споразумение около методите за преодоляване на проблемите в здравеопазването подписаха в сряда ДСБ, „Единство“ и Българският лекарски съюз.

Подписите си под пакта сложиха председателите на трите организации – Иван Костов, Христо Панчугов и Цветан Райчинов. Документът ще е в сила до края на мандата на следващото Народно събрание.

Към документа е приложен и план за действие, очертаваш първите стъпки в борбата с проблемите на здравеопазването.

„Благодаря на ръководствата на ДСБ и "Единство" за съгласието им да подпишем споразумение, придружено с план за действие. Такъв документ изпратихме до всички партии, но от ДСБ реагираха най-бързо. Същността на документа е накъде да върви българското здравеопазване и как най-бързо да се решат проблемите в него. Мнението на БЛС е, че основата на реформата в нашия сектор е да се постигне национален консенсус за здравеопазването“, коментира председателят на Управителният съвет на БЛС Цветан Райчинов.

Председателите на ДСБ и „Единство“ изказаха възмущението си от етапа, на който се намира здравната реформа. Тъмносините подчертаха, че кризата в сектора е настъпила през 2001 г. след правителството на Иван Костов.

„За нас този документ е важно начало. БЛС декларира, че не е част от причините за хаоса в здравеопазването, а част от решението му. Ние, сините, винаги сме държали за модернизацията в сектора. БЛС извоюва съюзник в наше лице за принципи, политики и действие, отбеляза Москов. В документа гарантираме, че със съвместни действия ще изпълняваме принципите, заложени още през 1999 г. Казваме, че тяхното изоставяне започна след нашето управление и сега ги връщаме. Казваме също, че държавата избяга от финансовите си ангажименти към здравната система. Време е да се сложи край на гаврата с пациентите и да се гарантира качеството на здравното обслужване. В този документ постановяваме, че здравните вноски ще отиват само за здравето на хората и тези пари в НЗОК ще бъдат използвани пряко за нашето лечение“, обясни Петър Москов от ДСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови