ДПС плаши със "сериозни протести" заради обучението по майчин език

Александра Маркарян 17 януари 2013 в 13:17 2218 1

Депутатите отхвърлиха искането на Лютви Местан от ДПС за въвеждането на задължителни часове по майчин език в училище. В отговор Местан обяви, че "на хората ще им писне" и решението на парламента ще доведе до "сериозни, сериозни протести".

Това стана в пленарната зала на парламента днес, непосредствено след окончателното гласуване на чл. 13 от проектозакона за предучилищното и училищното образование.

Депутатите отхвърлиха предложенията на Лютви Местан от ДПС за задължително изучаване в училище на майчиния език от учениците от малцинствата 4 ч. седмично и за създаването на държавен стандарт за обучението по майчин език. Те приеха текста, предложен от комисията по образование в НС. Той гласи, че учениците, за които българският език не е майчин имат право да изучават майчиния си език, но това право не е подкрепено с разписан минимален брой задължителни часове седмично, нито с единен стандарт, на базата на който биха могли да се направят учебници.

Тези текстове не дават гаранция, че майчиният език ще продължи да се изучава, нито че ще се създаде стандарт, който да подпомогне създаването на учебници по майчин език, обяви от парламентарната трибуна Лютви Местан.

Дори не се запазва сегашното положение, защото с този закон вие отменяте Закона за учебния план, в който са разписани 3 задължителни часа седмично за изучаване на майчин език, допълни той.

В момента, съгласно Закона за народната просвета и Закона за учебния план, децата от малцинствата изучават майчин език в задължителноизбираемата подготовка (ЗИП).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови