Домакините с право на осигуряване заради половинките си

Нели Чолашка 02 август 2012 в 14:23 1696 0

Съпрузите на соосигуряващите се с право на осигуровки. Снимка: БГЖНЕС
Съпрузите на соосигуряващите се с право на осигуровки. Снимка: БГЖНЕС

Неработещите съпрузи на самоосигуряващи се българи, като адвокатите и земеделците, ще имат право също да се осигуряват за болест, майчинство и пенсия  своя сметка.

Това ще бъде въведено с промени в три наредби, касаещи пенсиите, които Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще обсъжда утре - 3 август.

Идеята е съпрузите да се осигуряват, ако искат, върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се (420 лв. в момента) и съответно върху минималния доход, върху който плащат земеделските производители (240 лв. в момента).

В момента съпрузите на самоосигуряващите, които не работят, нямат право да се осигуряват за майчинство и пенсия и така не могат да получават обезщетения при раждане и да трупат стаж за пенсия.

Тристранката ще обсъжда и проект на нова наредба, която трябва да регламентира прехвърлянето на стаж и съответно пенсионни права за българите, които са работили в администрацията на  Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) или Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Това заседание на тристранката се отлагаше, докато Министерския съвет определи кои работодателски организации и синдикати са представителни и имат право да участват в НСТС.

Миналата сряда правителството определи за представителни двата синдиката - КНСБ и "Подкрепа" и работодателските организации Българска стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциация на индустриалния капитал в България(АИК).

Извън тристранката официално остана Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) на Алексей Петров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!