До края на март данъците в София с 5% отстъпка

Нели Чолашка 01 март 2013 в 11:17 5703 1

София. Снимка: БГНЕС
София. Снимка: БГНЕС

Данък сгради и данъкът за автомобилите в София се плащат с 5% отстъпка до края на март, припомниха от Столичната община.

Данъчната кампания в София започва от днес. Кметството вече е изпратило писмени уведомления на всички притежатели на имоти и коли в София.

Хората без промяна в имотното състояние трябва да получат същите сметки като миналогодишните, защото тази година няма промяна на местните данъци и такси.

Всеки може да си провери дължимите суми и в електронния регистър на сайта на Столичната община, но системата изисква и ЕГН, и номер на партидата (може да се използва миналогодишния), за да се избегнат злоупотреби. Със същата цел в писмата е записан само номера на партидата без ЕГН.

При такса смет няма облекчения при плащане накуп. Тя е разделена на четири вноски - до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 30 октомври.

Данък сгради пък се плаща без облекчения на две равни вноски - до 30 юни и до 30 октомври. След това се начислява лихва.

От тази година данъчните служби на общината са с единна информационна система, но все още в нея не са свързани всички 23 служби, а са разделени на три групи:

І група: "Надежда", "Връбница", "Панчарево", "Банкя", "Подуяне", "Илинден", "Витоша", "Възраждане", "Красно село"

ІІ група: "Искър", "Нови Искър", "Изгрев", "Лозенец", "Сердика", "Овча купел", "Младост"

ІІІ група: "Оборище", "Слатина", "Студентска", "Средец-Триадица", "Красна поляна", "Люлин", "Кремиковци"

Във всяка от тези групи от райони данъци и такси могат да се платят във всяка от службите независимо от адреса на собственика на имота. Догодина в единна информационна система ще бъдат обединени всички райони, обеща зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

За миналата година Столична община е събрала от данък сгради близо 83.3 млн. лв., а от стари задължения по този данък - 11.5 млн. лв.

От данъка върху колите са събрани 60 млн. лв., което е близо до заложените 65 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!