До 37 градуса днес, жълт код заради жегата в 19 области

13 юни 2012 в 05:09 1271 1

Снимка: scambook.com
Снимка: scambook.com

До 37 градуса ще стигнат температурите в по-голямата част от страната днес. Заради жегите е обявен жълт код в 19 от 28-те области, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Кодът, показващ, че времето е потенциално опасно и хората трябва да се пазят, е обявен в: Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Русе, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Силистра и Разград.

В тези области максималните температури ще са между 34 и 37 градуса, с изключение на Варна и Бургас, където живакът ще стигне 33 градуса.

В останалите 9 области кодът е зелен, т.е. няма степен на опасност. Те са София, София област, Перник, Враца, Монтана, Видин, Смолян, Габрово и Добрич.

В София максималната температура ще е 32 градуса. През деня ще е слънчево и горещо над цялата страна, следобед ще има незначителни увеличения на облачността. През нощта срещу четвъртък вятърът от северозапад ще се усили и в страната ще нахлува малко по-хладен въздух. Над Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевици.

Над планините ще е слънчево и топло. Ще духа слаб, по високите и открити части умерен и силен вятър от запад-югозапад. Максимална температура на 1200 метра ще са около 27°, на 2000 - около 20°.

Над Черноморието ще бъде слънчево и много топло. Ще духа слаб южен, след обяд югоизточен вятър. Максимални температури ще са между 26° и 33°. Температурата на морската вода ще е 18°-24°, а вълнение на морето - 1-2 бала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!