Дни преди референдума властта скри експертни доклади за "Белене"

25 януари 2013 в 15:28 3057 2

Референдум, Снимка: БГНЕС
Референдум, Снимка: БГНЕС

Броени дни преди референдума за АЕЦ "Белене" икономическото министерство отказа да предостави информация за експертните оценки, касаещи сигурността и социално-икономическите аспекти на проекта за втора атомна централа. Това съобщиха от Програма Достъп до информация, на която бяха отказани данните.

От отговорите на министерството на Делян Добрев до ПДИ става ясно, че експертна информация за гражданите във връзка с референдума въобще не е изготвяна, а изготвената през 2005 г. е недостъпна.

В отговора на ведомството, получен вчера, пише, че исканата информация (оценки на ядрената безопасност, социално-икономическия ефект и управлението на Отработеното ядрено гориво и Радиоактивните отпадъци на централата, визирана в референдума), „е била публична и не представлява обществена информация”. От министерството на Добрев не са разяснили в какво се състои разминаването между "публична" и "обществена" информация.

Според министерството, "в миналото" на сайта на НЕК са били публикувани нетехническото резюме на доклада по ОВОС на АЕЦ "Белене" (екооценката), както и технико-икономически анализ, но в момента тази страница не била активна. Всъщност нетехническото резюме на екооценката, в която се съдържат и преценки за ядрената безопасност, защитата от радицация и третирането на отработеното гориво, може да се прочете тук. Окончателният консултантски доклад за допълнителна оценка на безопасността на проекта "Белене" може да се види тук.

Оценка на радиоактивните отпадъци (ОЯГ) и отработеното ядрено гориво (РАО) е направена освен това и в Стратегията за управление на ОЯГ и РАО до 2030 г., публикувана в интернет. Гражданите, нямащи достъп до интернет, ще могат да четат Стратегията на хартиено копие, което ще бъде предоставено в пресцентъра на МИЕТ, гласи още писмото от министерството. Хартиеното копие ще бъде предоставено в пресцентъра на МИЕТ на разположение на гражданите най-рано в оставащия работен ден на 25 януари (днес) преди референдума.

Анализи на безопасността, социално-икономическия ефект и ОЯГ и РАО на централата, за която българските граждани ще гласуват в неделя, все още не са направени, обявиха от "Достъп до информация", цитирайки отговора.

След аналогично заявление на ПДИ до Народното събрание е показало, че депутатите не са чели оценките, поне не и в сградата на парламента. "От отговора на МИЕТ установяваме, че не са предоставени и на гражданите. Тоест, в неделя се очаква българските граждани да гласуват за нещо, за което анализи не са правени, а направените през 2005 г. са недостъпни", заключиха от неправителствената организация, "Е, как да не гласува човек не за една, а за 5-10 ядрени централи едновременно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!