Емигранти и мъртъвци объркали избирателните списъци

Нели Чолашка 25 януари 2013 в 14:42 2301 3

Избирателни списъци.Снимка: БГНЕС
Избирателни списъци.Снимка: БГНЕС

Разминаването от близо 800 хил души между избирателните списъци на ГРАО и данните на НСИ са пълнолетни хора в чужбина с постоянен адрес в България, обясни днес министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

По закон ние нямаме право да извадим тези хора от списъците, защото те имат право да гласуват, обясни Павлова. 

В списъците на ГРАО хората с право да гласуват на референдума са 6 949 120, а по данни на НСИ те са 6 145 788, което е разминаване със 787 960 или 11%, признаха от регионалното министерство, под чиято шапка е ГРАО.

"Това не са мъртви души, а са живи хора, които са в чужбина", каза Павлова по повод твърденията, че тези 800 хил в списъците са "мъртви души".

Това разминаване било нормално, защото НСИ брои пълнолетните българи, които живеят в България, а системата за гражданска регистрация - всички с постоянен адрес в България. 

За да се въведе активна регистрация за избори, както е в Англия например, трябва да се промени закона, допълни тя.

Лиляна Павлова призна, че се усъмнила в броя на столетниците в списъците на ГРАО, които са над 600 и изпратила запитване до кметовете дали тези хора са живи. Сред тях има и хора на 120 години, а 56 са над 110 г.

Кметовете обяснили, че ако роднините не предоставят смъртен акт, няма как да извадят починалите от списъците.

Освен за столетниците много вероятно е и за хора под 100 години роднините да не са представили в общината смъртен акт или починалите да нямат роднини,признават експерти. Никой не знае какъв е броят е на тези хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews