Днес приключва кампанията за референдума

25 януари 2013 в 08:14 1237 0

Вечно строящата се АЕЦ
Вечно строящата се АЕЦ "Белене"

На 25 срещу 26 януари в полунощ приключва разяснителната кампания за първия национален референдум, който ще се проведе у нас след демократичните промени.

На 27 януари всички гласоподаватели могат да отидат до урните и да отговорят с "да" или "не" на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". Гласуването ще е с бяла бюлетина, върху която ще са отпечатани въпросът и двата отговора. Желаното квадратче срещу "да" или "не" избирателите трябва да попълнят с "x", със син химикал. Не се допуска изписване на други значи освен "х".

Бюлетините с повече от едно отбелязано поле ще се отчитат като невалидни. Такива ще са и тези, в които е използван друг знак, различен от хикс. След отбелязване на избора, бюлетината се поставя в бял плик и се пуска в прозрачна урна.

Утрешният 26 декември е ден за размисъл и в него е забранена всякакъв тип агитация.

Избирателната активност е от ключово значение за успешното провеждане на референдума и произвеждането на валиден резултат. 

За да се счита за валидно, на националното допитване трябва да са гласували минимум толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. Това е сериозно предизвикателство, защото през 2009-а до урните отидоха цели 4,2 милиона души.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!