ДКЕВР ще легализира още 6 месеца таксата за "зелените" централи

02 октомври 2012 в 13:22 1810 2

Ветроенергийна централа. Снимка: БГНЕС
Ветроенергийна централа. Снимка: БГНЕС

Изчисляването на т.нар. "цена за достъп" до електроенергийната мрежа ще се прави още 6 месеца.Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. 

Засега тя е въведена само временно за всички възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) . 

Според думите на шефа на регулаторната комисия, изчисляването ще се прави въз основата на данните за присъединените мощности, които трябва да бъдат събрани и предоставени от трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) в страната и държавните Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Според него само от юни имало нови 500-600 мегавата мощности, преди да влязат в сила намалените преференциални цени от третото тримесечие на годината. "Нали разбирате, че за два - три месеца това не може да стане, срокът за такива неща е една година, ние ще се опитаме да го направим за 6 месеца", отсече Семерджиев. 

Председателят на ДКЕВР за пореден път отказа среща с протестиращите инвеститори в "зелената" енергия.

"Новото законодателство ни дава правото да реагираме в подобни ситуации, защото има бум на фотоволтаиците, това е изключителен случай", каза Семерджиев в оправдание на спешното решение за въвеждане на таксата, взето със задна дата. 

Ангел Семерджиев отговори и на заканите на ВЕИ - инвеститорите, че с техните 1.4 мегавата инсталирана мощност могат да предизвикат проблеми за електроенергийната система на страната, ако откажат да плащат въведената такса.

"Няма да се почувства нищо, ако спрат. На системата не й е необходима тази енергия. Само ги подпомагаме, за да изпълним индикативната цел на ЕС", категоричен бе той. Инвеститорите били толкова подпомогнати, че фотовоалтаиците били повече, отколкото трябвало да са през 2020 г.

В противен случай според Семерджиев, централите от ВЕИ ще "имат проблеми" с подписването на договорите за достъп до мрежата с ЕРП-тата, тоест да не бъдат включвани в енергийната система или да бъдат спирани.

Преди да се въведе и окончателната такса за "зелените" централи, предстои трите ЕРП-та да подготвят своите проекти за общите условия за подобни договори с производителите на тока от слънце, вятър, вода и биомаса. 

Ангел Семерджиев иронизира, че "зелените" инвеститори се опитали да задръстят деловодството на ДКЕВР.

"Имаше лавина от жалби от ВЕИ, но искам да подчертая, че всички до една са приети", похвали се шефът на регулатора. Той припомни, че цената за достъп е дължима, считано от 18 септември и неплащането на таксата ще е в нарушение на законодателството. "Това е все едно някой да призовава да не се плащат сметките", категоричен шефът на ДКЕВР. 

Според Ангел Семерджиев е провел по-важна среща от тази с производителите - с представителите на международните финансови институции в България, на които им били обяснени мотивите на ДКЕВР за въвеждане на тази такса и те "проявиха разбиране". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!