Дилър на гласове получи 5 месеца затвор

Юлиан Христов 12 май 2013 в 13:49 1786 1

Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов
Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов

Мъж от Плевен беше осъден по бързата процедура на пет месеца затвор и глоба от 10 хил. лв., съобщиха от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Производството е стартирало вчера – 11 май, и е образувано за предлагане на имотна облага с цел да се гласува в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. Наказанието за такова престъпление е до пет години затвор, а глобата - от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

Прокурорите успели да докажат, че в рамките на няколко дни мъжът е успял да склони петима души да гласуват за определена партия.

Към настоящия момент осъденият е приведен в затвора в гр. Плевен за изтърпяване на наказанието.

Към 12.05.2013 г. за цялата страна, са образувани общо 190 бр., от които 141 бр. са приключили с постановления за отказ да се образува досъдебно производство. По останалите 49 преписки предварителните проверки продължават.

Образувана е 1 (една) преписка във Военноокръжна прокуратура, по която е възложена проверка на Регионална служба „Военна полиция“.

Общо 43 са образуваните досъдебни производства, разследването по които продължава и в момента.

По 17 (седемнадесет) досъдебни производства предмет на разследване е престъпна дейност, свеждаща се до организиране предлагането или даването на имотна облага с цел склоняване на лица да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат или партия.

По 2 (две) дела се разследва дейност по образуване и ръководене на група, поставила си за цел да извършва престъпления против политическите права на гражданите.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки