Дянков скрил от БНБ, че ще налага данък върху лихвите

Александра Маркарян 10 октомври 2012 в 17:59 2760 2

Симеон Дянков Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков Снимка: БГНЕС

Българската народна банка не е била информирана предварително за решението за облагане на лихвите по депозитите с 10% данък.

Това се казва в изявление, изпратено от пресцентъра на банката до медиите.

Решението за данъка бе взето днес на заседание на правителството по предложение на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Данъкът се въвежда с промени в Закона за облагане на доходите на физическите лица.

По-късно те бяха представени пред журналисти на пресконференция в Министерския съвет от самия Дянков.

За да влезе в сила, промяната трябва да бъде одобрена и от Народното събрание.

„Българската народна банка не е информирана предварително за такова решение, нито е участвала в такива дискусии и научава за това от медиите. Следователно всички въпроси би трябвало да се отправят към вносителя на законопроекта“, се казва в съобщението от БНБ.

Въпросите на журналистите до БНБ бяха дали и как облагането на лихвите по депозитите с данък би се отразило на стабилността на банковата система в България.

„Длъжни сме да отбележим, че това решение е елемент от данъчната политика и засяга преди всичко данъчната тежест на гражданите и последващите от това стимули за натрупване на спестявания, като източник на финансиране на инвестициите в икономиката, и следва да се обсъжда от тази гледна точка.

Настоятелно се обръщаме към всички участници в започналите вече публични дебати да не се спекулира с възможното влияние на тази потенциална фискална мярка върху стабилността на банковата система“, пишат от БНБ.

„БНБ не очаква обявеното облагане с 10% на доходите от лихви по депозитите на гражданите да повлияе директно на показателите на българските банки и на стабилността на системата като цяло. От гледна точка на баланса между сигурност и доходност банковите депозити нямат алтернатива като най-добра форма за спестяванията на гражданите у нас“, се казва в заключение.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews