Дянков с екзотична идея - различна минимална заплата в провинцията

Последна промяна на 05 октомври 2012 в 09:14 2467 8

Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков ще предложи при обсъждането на проектобюджета за 2013 г. минималната работна заплата да е различна за София и по-богатите градове от тази в по-западналите райони, като Северозападна България.

Той е обявил това в интервю за вестник "Стандарт". Идеята ще бъде обсъждана със синдикатите и бизнеса  на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) следващата седмица. Съветът се събира за първи път от няколко месеца, за да обсъди предложения от Дянков проект на бюджет за 2013 г.

В него се предвижда от 1 януари 2013 г. минималната работна заплата да се увеличи от 290 на 310 лв. Мотивите на финансовия министър за различна минимална заплата в различните градове е, че в София, Пловдив или Бургас почти никой не работи за 310 лв. В същото време във Видин и Монтана значителна част от хората в частния сектор са на такава заплата.

"Едно евентуално увеличение на минималната заплата може да създаде проблем на бизнеса в по-бедните райони", смята Дянков.

"Идеята не е лоша, в момента никой не отчита регионалните диспропорции", коментира почетния председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев пред "Стандарт". Той отдавна твърди, че държавата изобщо не трябва да налага минимална работна заплата за частния сектор.

Идеята не е моя или на Министерството на финансите, а излезе от първоналаните разговори с членове на НСТС, коментира днес в парламента Дянков. Той я намира за разумна, защото предполагала гъвкавост.

От обясненията му стана ясно също, че заседанието на тристранния съвет ще е във вторник или само ден преди Министерския съвет да гласува предложения от Дянков проектобюджет за следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.10 2012 в 20:58

Може пък и да проработи, зависи кой ще е по-бърз -- дали младите към София или бизнеса към провинцията. Щото и това го има- прекалена концентрация на много дейности в големите градове. Един call център в Мъглиж примерно... или Дуловския симфоничен оркестър ще идва на гастроли в София, а репетициите в провинцията. Големите градове ще бъдат залети с евтини стоки произведени в провинцията, а през седмицата булевардите ще са свободни за движение. Я направо да върнат и жителството. Който иска в столицата- 10 години ватман и тогава взима титлата лорд.

06.10 2012 в 19:50

Ако това стане малките населени места съвсем ще се обезлюдят.Те и сега младите хора бягат към София, по възможност, защото заплатите и местата за работа там са високи и възможностите за общуване и развлечение са несравними. Не екзотична, безумна идея!

05.10 2012 в 16:30

На този принцип се работи и като регистрираш фирма в Бг, пък работиш в Европа.

05.10 2012 в 15:11

А какво става като си регистрирам фирмата в Монтана, а работя в София или обратното.

05.10 2012 в 11:15

Да, социалните помощи са главния инструмент за подкрепяне на "обществената утайка", която не само, че не помага, а тя пречи. Обаче има един друг проблем - тази утайка ще си остане утайка (може би по-малка) и да ги няма тези помощи. Как ще се изхранва ли? Ами с кражби и престъпления. Вместо на улицата, ще живеят по затворите. Съответно пак ще трябва да бъдат хранени. Друг вид социална помощ демек, но с тази разлика, че има допълнителни щети.

Тръгвайки по пътя "против социалните помощи" и търсейки начин да изгради система, в която няма такива (или са на абсолютен минимум), рано или късно се стига до решението, което включва концентрационни лагери. Тъжно, но факт. С други думи казано - обществото или ще трябва да търпи и храни плужеците си, или ще трябва да ги експлоатира. Няма друг начин. Те просто ще си бъдат плужеци, независимо какъв е света около тях. Във всяко общество и всяка политическа система, навсякъде по света те съществуват.

От цялата работа със социалните помощи, най-много ми е жал за хората, които наистина ги заслужават - измамените, болните, инвалидите... Плужеците се хранят именно с техните пари.

05.10 2012 в 10:11

Много ми хареса заглавието, "екзотична".. развеселихте ме :) Ох, колко малоумна идея наистина! Сега пък ми стана тъжно.. :( И като взимат толкова пари хората там, дали им стигат? Как пък не му е неудобно..

05.10 2012 в 10:04

Но да се намали в провинцията, а не да се вдига в София. Най-добре изцяло да се премахне. Минималната заплата е политически инструмент, който води единствено до негативи в почти всички сектори, като изключим шепа монополи. Статия по тази тема - другата седмица :-)
Между другото, наскоро един от старшите икономисти на Блуумбърг каза, че ако всички безработни американци се хванат на работа за между 10 и 16 000 долара годишно, всички проблеми на държавата им, включително и дълговите, се оправят. Но, малък проблем:
1. Това е по-ниска заплата от минималната в почти всички щати
2. Кой ще е толкова луд, като социалните обезщетения са по-високи

05.10 2012 в 09:43

Дедо ви поп има още по-екзотична идея - да се намалят и данъците в провинцията. Не, че е вероятно да го чуем от Зянков, ама идеята е 1:1, освен че може и да окаже някакво положително влияние на страната.