Дянков с екзотична идея - различна минимална заплата в провинцията

Нели Чолашка 05 октомври 2012 в 09:14 2955 8

Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков ще предложи при обсъждането на проектобюджета за 2013 г. минималната работна заплата да е различна за София и по-богатите градове от тази в по-западналите райони, като Северозападна България.

Той е обявил това в интервю за вестник "Стандарт". Идеята ще бъде обсъждана със синдикатите и бизнеса  на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) следващата седмица. Съветът се събира за първи път от няколко месеца, за да обсъди предложения от Дянков проект на бюджет за 2013 г.

В него се предвижда от 1 януари 2013 г. минималната работна заплата да се увеличи от 290 на 310 лв. Мотивите на финансовия министър за различна минимална заплата в различните градове е, че в София, Пловдив или Бургас почти никой не работи за 310 лв. В същото време във Видин и Монтана значителна част от хората в частния сектор са на такава заплата.

"Едно евентуално увеличение на минималната заплата може да създаде проблем на бизнеса в по-бедните райони", смята Дянков.

"Идеята не е лоша, в момента никой не отчита регионалните диспропорции", коментира почетния председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев пред "Стандарт". Той отдавна твърди, че държавата изобщо не трябва да налага минимална работна заплата за частния сектор.

Идеята не е моя или на Министерството на финансите, а излезе от първоналаните разговори с членове на НСТС, коментира днес в парламента Дянков. Той я намира за разумна, защото предполагала гъвкавост.

От обясненията му стана ясно също, че заседанието на тристранния съвет ще е във вторник или само ден преди Министерския съвет да гласува предложения от Дянков проектобюджет за следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови