Дянков: Не гласувах, въпросът беше твърде експертен

Елица Мартинова 28 януари 2013 в 10:01 1676 2

Финансовият министър Симеон Дянков, Снимка: БГНЕС
Финансовият министър Симеон Дянков, Снимка: БГНЕС

Противно на призива на премиера си да гласува, при това с "не", на референдума финансовият министър Симеон Дянков призна, че изобщо не е отишъл пред урните в неделя.

Поведението си вицепремиерът обясни с факта, че въпросът за изграждането на нова ядрена електроцентрала на референдума е бил "прекалено експертен" и извън компетенциите на гражданите. Дянков коментира темата в интервю за Нова телевизия.

„Смятам, че беше излишно първият ни демократичен референдум да бъде по този въпрос. Оттук нататък трябва да се преосмисли по какви теми управляващите могат да се допитват до народа“, посочи Дянков.

„Хората може да бъдат попитани по екологичен въпрос, например. По бюджетна тема обаче не може да има референдум“, категоричен е министърът.

По думите му най-големият губещ след допитването е лидерът на партията-инициатор БСП.

„Станишев беше губещ и дори жалък. Той може да разчита на около 7% от подкрепата на хората“, изчисли Дянков.

В неделя вечер вицепремиерът придружи министър-председателя до урните в Банкя. Там пред журналисти той обяви, че очаква лидерът на червените Сергей Станишев да подаде оставка, защото резултатите от референдума са били поражение за левицата.

Според Дянков парите за референдума са отишли напразно.

„Не са само парите за организацията на референдума. Всяко училище плаща от собствения си делегиран бюджет топлината за днешния ден. Така че общо 20-25 милиона лева за този референдум с предизвестен край“, изтъкна в края на изборния ден финансовият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!