Der Spiegel за протеста: Българите благодарят на германския посланик

OFFNews 17 юли 2013 в 14:36 4796 1

Протестът: ден 33  Снимка: Сергей Антонов
Протестът: ден 33 Снимка: Сергей Антонов

Опонентите на правителството на Пламен Орешарски благодариха по необичаен начин на германския посланик Матиас Хьопфнер, пише германският Der Spiegel и разказва за снощния протест, при който демонстрантите събориха импровизирана "Берлинска стена" от кашони. Това, коментира Der Spiegel, е израз на стремежа им за свобода.

На кутиите българите бяха написали с големи букви "мафия" и имената на партиите, представени в българския парламент, това би трябвало да символизира връзката между правителството в София и българските олигарси, пише Der Spiegel.

Събарянето на импровизираната стена бе израз на благодарността на протестиращите към посланика на Германия в София Матиас Хьопфнер, който излезе със съвместна декларация с френския си колега Филип Отие, в която призова властите в България да прекратят олигархичния начин на управление, срещу който протестират хората.

В кратка реч Рейнхард Крап, началник на политическия отдел на посолството на Германия в София, благодари на протестиращите в кратка реч за техните действия. "Не мисля, че изобщо някога е имало такова нещо пред германското посолство. Това действие е израз на жизнеността на гражданското общество в България."

Подобна акция имаше и за колегата на Хьопфнер от Франция Филип Отие, който също подкрепи протестните действия на българите. Двамата посланици са сигурни в убежденията си, че българските политици трябва да прекъснат връзките си с олигархията.

В неделя вечерта протестиращите пристигнаха пред посолството на Франция водени от "Голата Свобода" и благодариха на Отие в навечерието на на националния празник на французите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!