Ден на национален протест

Вероника Шербанова 24 февруари 2013 в 09:15 4593 1

Протестите в София Снимка: Сергей Антонов
Протестите в София Снимка: Сергей Антонов

Протест срещу монополите и държавната политика в енергийния сектор ще се проведе днес в 11 ч. в цялата страна. Националният протест ще протече под надслова „Да запалим монополите“.

Демонстрации се очакват в София, Пловдив, Пазарджик, Варна, Благоевград, Стара Загора, Сандански и др.

В София митингът ще има два лъча. Единият ще бъде пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а другият на Орлов мост. Двата лъча ще се срещнат пред сградата на Народното събрание.

На протеста беше поканен и президентът Росен Плевнелиев. В петък той обяви, че ще уважи поканата и ще се включи в митинга в столицата. 

OFFNews ще предава на живо протестът в София, който ще започне пред МИЕТ. 

На протеста ще бъдат представени исканията на протестиращите, които бяха обсъдени от представители на демонстрантите на срещи в София и Сливен. Сред тях са парламентът да не се разпуска и президентът да не назначава служебно правителство, а програмно, което да започне спешни мерки. 

Демонстрантите поискаха още 50% гражданска квота в ДКЕВР, индивидуални договори с топлофикациите, промени на изборния закон, преминаване от пропорционална към мажоритарна система, процедура за отзоваване на депутати и др. 

В подкрепа на протестите в България ще излязат и българите в чужбина. Мирни демонстрации към момента са организирани във Виена, Мюнхен, Дъблин, Лондон, Дюселдорф, Франкфурт, Атина, Берлин и Мадрид. Те ще се проведат пред посолствата на Република България в съответните градове, обяви по време на вчерашната дискусия в София Божидар Томалевски от “Другата България”.

Паралелно в София ще се проведе и протестно шествие под надслов "На бунт срещу високите сметки", организирано от ВМРО. То ще започне в 12 ч. пред пилоните на НДК. Шествието ще премине до пл. "България" между Министерския съвет и Президентството.

 


Live streaming by Ustream

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!