Ден 55: Протестът вече има вестник и отново е на площада

OFFNews 07 август 2013 в 19:25 5371 40

 Протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски в столицата продължават 55-и ден.

 Сред акцентите на днешната демоснтрация бяха новините от последните часове – президентското вето върху актуализацията на бюджета, шумното представяне на Протестна мрежа в БТА и заявката на Михаил Миков за свикване на парламентарно заседание в края на август.

 По-рано през деня в интернет бе качен и бр. 1 на вестник "Протест", който ще се разпространява в мрежата като pdf, който желаещите ще могат да разпечатват и раздават.

Факсимиле от първия брой на новия вестник.

Протестът започна около 19.30 часа на площад "Независимост", а след това се премести пред парламента. В днешното шествие се включиха около 700 души, които скандираха "Оставка" и "Мафия". Те за пореден път заявиха, че няма да отстъпят от каузата си. На един от плакатите пишеше: "Мафията заменя калинките с търтеи”. Малко след 21.00 часа повечето протестиращи вече се бяха разотишли, а няколко малки групи бяха останали пред парламента.

 Хронология на събитията (обновяваме постоянно):

20.45 ч. - София - по-голямата част от протестиращите се разотива. Тенденцията от последните няколко дни прдължава. В протестите участват между 300 и 1000 души, които с събират малко преди 20.00 часа и протестират до около 21.00 часа.  Интересно е дали това ще се повтаря в дните до 30 август.

Полицита събра металните заграждения и маркира охраняемата зона около парламента с ленти.

20.30 ч. - София - шествието вече е пред парламента. Загражденията пред Народното събрание са събрани, а на тяхно място има само полицейски ленти. Хората скандират "Оставка".

20.25 ч. -  София - протестиращите минават ул. "Раковска"

20.10 ч. - София- шествие от над 500 души тръгва към парламента. Начело е групата с тъпаните. 

19.50 ч. - София - демонстрантите се обърнаха към Министерски съвет и отново са пред загражденията, скандирайки "Оставка" и "Мафия".

19.45 ч. - София - протестиращите аплодират президентството за ветото, което Росен Плевнелиев наложи на актуализацията на бюджета и скандират "Браво".

Тревогата се оказа фалшива.

19.40 ч. - София - изоставена чанта до подлеза пред бившия партиен дом накара полицията да започне акция по отцепването на пощада. Преди уноформените да се задействат, се появи жена с трибагреник в ръка, която каза, че чантата е нейна. Оказа се, че тя си е носела няколко пластмасови шишета с минерална вода.

  19.15 ч. - София – протестиращите се събират на площад „Независимост“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!