Ден 23: Пороят не спря протеста, Сидеров на митинг пред СКАТ (видео)

OFFNews 06 юли 2013 в 18:56 8598 47

Снимка: Лъчезар Ангелов
Снимка: Лъчезар Ангелов

И в ден 23 от протестите никой не отстъпва - нито Улицата, нито Властта. 

OFFNews и днес следи на живо протеста в столицата. 

В района на площада пред Министерския съвет още към 18 ч започнаха да се събират протестиращи. Въпреки силния дъжд, който над час се изливаше над площада, хората се увеличаваха и в крайна сметка достигнаха около 2000.

Паралелно с това в Бургас, пред офиса на телевизия СКАТ, лидерът на "Атака" Волен Сидеров провежда митинг срещу шефа на медията, с чийто екип снощи влезе в конфликт на бензиностанция в Бургас (виж по-долу).

В Пловдив пък протестиращи срещу кабинета блокираха гарата и макар да не застанаха на релсите, с присъствието си предизвикаха закъснение на 4 влака.

Хронология на протеста ДАНСwithme от 6 юли:

22:00 ч - Протестиращите отново стигнаха до Орлов мост. Песните продължават.

21:54 ч - Демонстриращите отново са пред Народното събрание. Рефренът им е: 

Не искаме реактори,

не искаме заеми,

а искаме закони и по нашите земи.

21:50 ч - Протестът премина през площада на Министерския съвет и продължава  към парламента.

Покрай шествието, откъм градинката срещу Двореца, някой пуска фойеверки.

21:45 ч - Още творчество от протеста: "Когато падне БСП", но с нови куплети:

Когато ти казват "Лумпен си",

то ти не се разграничавай.

Това не значи комунист.

....

Когато Бойко вземе пак властта, 

България ще заприлича на кенеф.

21:40 ч - Протестиращи пеят:

Не искаме агенти.

Не искаме ДС.

Не искаме Кобурга в нашите гори.

Не му даваме 800 дни.

Не искаме язовира на Доган, а Станишев в затвора.

Не искаме, не искаме

корупция да се върти.

21:30 ч - Пловдив - Приключи блокадата на Централната гара в Пловдив, предаде „Фокус. Протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски играха родопско хоро с озвучаването от телефон, поставен до включен мегафон. По този начин прозвуча и българският химн. Чужденците от международния влак се интересуваха за какво протестират хората. Протестиращите обявиха, че утре ще блокират движението на автомагистрала „Тракия”. Сборният пункт е от 9.30 часа пред сградата на Областната управа.

21:30 ч - Викове "Оставка" и пред централата на ДПС на бул. "Ал. Стамболийски". Хората вече са значително по-малко от пика на протеста.

 21:20 ч - Мъж във видимо нетрезво състояние води "диалог" със сградата на "Позитано", като се обръща към Станишев с думите: "Как не ви е срам? Един месец не разбрахте, че ви искаме оставката, излезте! Никой не иска това управление."

Протестиращ мъж носи плакат с надпис "Орешарски, приберете си лудия", визиращ Волелн Сидеров.

21:10 ч - Шествието в момента минава по бул. "Витоша", като след НДК и централата на ГЕРБ традиционно се насочва към "Позитано". Демонстрантите вдигат изключително силен шум със свирки, вувузели, тъпани, тарамбуки и др.

Първите редици вече са пред централата на БСП. Групичка скандира "Скъпи Станишев, кажи до свидания". "Червени боклуци" и "Оставка", пригласят останалите.

20:30 ч - Множеството постепенно се отправя по бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" към партийните централи.

20:20 ч - Блокирано е движението на Орлов мост. И днес най-отпред на шествието протестиращи носят голям плакат, на който пише: „България каза: Орешарски, върви си”. С демонстрантите върви и свещеник в расо. Има и мъж в полицейска униформа, на която пише "Антиволен police".

Сватбари от ресторант "Грозд" (намиращ се в близост до Ректората на бул. "Цар Освободител" излизат от заведението и аплодират протестиращите.

20:10 ч - Шествието е вече пред Народното събрание. Хората се увеличават. Вероятно причина за това е и току-що спрелият дъжд.

Огражденията около парламента са облепени със снимки на депутатите. Към тях има и послания, както се предполага - не много позитивни. Едно например гласи: "Дано с депутатско кюфте да се задавиш".

19:55 ч - Хората се отправят по обичайния си маршрут - следващата точка е парламентът. Сред протестиращите се вижда  "демонстрант-статуя" - възрастен мъж е застинал с високо вдигнат плакат, на който пише: "Пълна скръб, родина".

19:40 ч - На площада и около него има около 2000 души. "Отстъпим ли, братя, да мрем по-добре", гласи плакатът на един от демонстрантите. При скандиранията протестиращите вдигат нагоре чадърите си. Над площада продължава да се излива дъжд, но прииждат още хора.

МВР съобщава, че към 19:30 часа в района на Ларгото в центъра на София е имало около 500 души. Няма инциденти до този момент. "Полицейските служители продължават да обезпечават обществения ред и сигурността по време на протестните действия. МВР благодари на гражданите, че запазват мирния характер на протеста", пише още в съобщението.

19:30 - Пловдив - Пловдивчани тръгнаха на поредното протестнo шествие срещу правителството, предаде „Фокус”. От площад „Стефан Стамболов” тръгнаха стотина протестиращи с викове „Оставка” и „Мафия”. Те се спряха пред централата на партия „Атака” и поискаха извинение от Волен Сидеров. Тази вечер хората от шествието имат намерение да блокират отново ЖП линията на Централна гара.

19:25 ч - Въпреки дъжда, който се засилва, протестиращите пред МС са вече около 1000 души. Чуват се мощни скандирания за оставка. Много от хората се крият под стрехите на президентсвото, в подлезите и под дърветата на фонтана.

 

 

19 ч - София - На площада пред Министерския съвет са се събрали около 500 души. Вероятно заради изливащия се дъжд над столицата днес хората са видимо по-малко от обичайното. 

Около 18 ч - Бургас - Волен Сидеров е пред бургаския офис на телевизия СКАТ. С микрофон в ръка скандира "Мафия", "Оставка", "Турски мекерета", "Долу СКАТ". Скандира, че телевизията е незаконна и призовава собственика на СКАТ ВАлери Симеонов да подаде оставка, защото загубил изборите (визирайки оставането на НФСВ извън 42-рия парламент). Импровизираният митинг, на който се забелязват и депутатите от "Атака" Калина Балабанова и Десислав Чуколов, е предаван пряко по телевизия "Алфа" под надслов "Митинг на ПП "Атака" срещу олигарха Валери Симеонов". 

Демонстрацията идва ден след като екип на СКАТ и депутати от "Атака" начело със Сидеров влязоха в конфликт на бензиностанция в Бургас и взаимно се обвиниха във физическо посегателство.

 

По-рано днес се проведе и проправителствен митинг пред НДК. Хората там - около 50 на брой - обявиха, че стартират подписка за оставката на президента Росен Плевнелиев, защото нагнетявал обществено напрежение.

Вместо "сутрешно кафе", до парламента днес по обед се състоя "протестно четене" в подкрепа на гладуващия поет Едвин Сугарев и обявилият също гладна стачка фотографа Николай Генов.

Десетки творци от различни поколения се събраха пред Народното събрание, за да подкрепят Генов и Сугарев. До Екатерина Йосифова, Иван Цанев и Владимир Левчев, четени и превеждани в целия свят, застанаха хора от най-младото поетично поколение у нас като Иван Димитров и Радослав Чичев, предаде БНР. Според подкрепилите ги, гладуващите не са никак добре физически.

Протест днес имаше и в Габрово, където около 40 души затвориха прохода "Шипка" за движение с искане за оставка на кабинета. Шофьорите ги подкрепяха с натискане на клаксони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!