Дело в КЗД: Жена затваряна във фризера на МЕТРО

Александра Маркарян 11 декември 2012 в 20:16 7087 6

Дело за затворена във фризер на МЕТРО жена ще гледа Комисията за защита от дискриминация в сряда.  Жертвата обвинява бившите си шефове от магазина на МЕТРО в Добрич, че са я принудили да стои 6-7 часа затворена в хладилното помещение на хипермаркета, където температурата е била минус 20 градуса. В резултат от това ретината на едното й око се е отлепила.

Антоанета Иванова е подала жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу управителя и двама помощник-управители в хипермаркета.

Заседанието е насрочено за 13 декември от 14 часа. OFFNews ще предава заседанието пряко.

Иванова, която е работила в МЕТРО – Добрич почти една година като касиер, е била обиждана с думите, че е „кьорава“ от помощник-управителка на магазина. Затваряли я да работи в хладилното помещение за 6-7 часа, за да я принудят "доброволно" да подпише молба за напускане. Тя отказала.

„Тогава я заплашили с думите „…щом не щеш, ще те заключим във фризера до сутринта”. И наистина я затворили във фризера, а помощник-управителката й казала „…няма да излизаш, докато аз не ти разреша”, пише в прессъобщение от КЗД до медиите по повод предстоящото заседание.

Охраната не й позволила да излезе от студеното помещение дори до тоалетна.

Същия ден Иванова отчела касата си към 20,00 часа, след което пак била върната в камерата.

„Страх от повторение на тормоза и гаврата я кара да подпише молбата за напускане – имало по-млад човек, подготвен от управителите да заема мястото й. Жалбоподателката има съмнение, че една от причините за подобно отношение към нея, е това, че е омъжена за българомохамеданин“, пишат още от КЗД.

На предишното заседание по делото Иванова представила документ от университетска болница „Александровска“, доказващ, че ретината на едното й око е била отлепена. Според нейния адвокат Кирил Михов причина за това е дългото стоене във фризера.

„Такъв служител наистина е работил за „МЕТРО Кеш енд Кери“. Твърденията за случилото се са нейната гледна точка. Не мога да дам становище по случая“, каза Елена Симеонова - мениджър „Корпоративни комуникации“ в „МЕТРО Кеш енд Кери България“ ЕООД, потърсена за коментар от OFFNews.

Г-жа Симеонова нито потвърди, нито отрече обвинението за затваряне в хладилното помещение.

На последното заседание на КЗД от „МЕТРО“ са отрекли твърденията на Иванова и са представили снимков материал, показващ, че хладилното помещение има врата от вътрешната страна, следователно работещият може да излезе по свое желание.

Те представили и списък на служители, от имената на които може да се установи, че имат различна националност и съответно изповядване на различни религии.

На състава на КЗД от „МЕТРО“ са дали и 10 фактури, издадени от касата на Иванова за период от 14,00 часа до 20,08 часа, за който тя твърди, че е била затворена във фризерното помещение.

На заседанието на 13 декември „МЕТРО“ трябва да представи информация или разпечатка за въпросната дата за влизането и излизането на работещите в обекта, настоява КЗД.

Ще бъдат разпитани и трима свидетели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови