Държавата се отказа да вземе лиценза на ЧЕЗ (обновена)

20 февруари 2013 в 13:17 5283 2

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е започнала процедура по отнемане лиценза на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, стана ясно от заседанието на комисията днес.

Вместо това чешката компания е получила от ДКЕВР срок до 16 април да отстрани констатирани нарушения.

На тази дата ще има ново заседание на държавната комисия, на което ще бъде обсъден отново въпросът с лиценза на ЕРП-то и дружеството ще бъде изслушано.

"Вчера (19.02. - б.а.) не са отнети лицензите на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро, а са започнали съответните процедури", посочи Андон Роков от ДКЕВР. Целта на процедурите е "комисията да се убеди, че нарушенията са толкова сериозни, че да не могат да бъдат преустановени и да се преодолеят вредните последици", каза Роков. Едва след това може да се премине към отнемане на лиценза.

На 17 февруари икономическият министър Делян Добрев обяви, че държавата може до седмица да започне процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ. На извънреден брифинг вчера, 19 февруари, премиерът Борисов обяви, че до часове ще бъде отнет лицензът на компанията. Икономисти веднага коментираха, че няма как такава процедура да се извърши експресно, а тя е предшествана от проверки, евентуални констатации на тежки нарушения, обжалване в съдилища и др.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл