Reuters: Бойко Борисов провокира напрежение с Чехия

Александра Маркарян 20 февруари 2013 в 09:19 2522 4

Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

В опитите си да успокои масовите протести чрез обещания за намаление на цената на тока и наказания за чуждите енергийни компании, българският премиер Бойко Борисов създава предпоставки за сблъсък с един от европейските си партньори - членка на ЕС Чехия, пише Reuters.

Ден, след като уволни финансовия си министър, Борисов обяви, че чешката компания ЧЕЗ ще остане без лиценз за работа в България, а другите електроразпределителни дружества ще бъдат наказани. Борисов не даде обяснения защо се отнема лицензът на ЧЕЗ, а другите две ЕРП-та - ЕОН и "Енерго-Про", са само глобени, отбелязва Reuters. Това направи икономическият министър, който заяви, че компанията е нарушавала Закона за обществените поръчки.

От своя страна ЧЕЗ, най-голямата енергийна компания в Централна Европа, която осигурява електричество на 1.9 милиона души в Западна България, отрече всички обвинения от българското правителство и го обвини в политизиране с цел да спечели вота на избирателите на предстоящите избори.

Чешкото правителство, което притежава 70% от ЧЕЗ, вече влезе в спор с Албания заради отнемането на лиценза на дружеството там. Министърът на индустрията Мартин Куба обяви, че българския ход за "много тревожен".

Всичко това се случва в условията на нарастващо насилие и протести, само няколко месеца преди парламентарните избори, отбелязва агенцията.

Десетки хиляди протестираха по улиците на България, най-бедната членка на ЕС, заради сметките си за ток и настоявайки правителството да национализира електроразпределителните дружества - искане, което срещна негативната реакция на Борисов, пише Reuters.

На фона на бюджетните съкращения в Европа Борисов, бивш бодигард на българския диктатор от съветската ера Тодор Живков, изглеждаше политически стабилен с решението си да замрази заплатите и пенсиите, вместо да ги намали, коментира Reuters и отбелязва, че средната заплата у нас е 800 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови