Далаверите в столичното "Озеленяване" продължават

Нели Чолашка 26 юли 2012 в 14:11 1314 0

Нови далавери в столичното
Нови далавери в столичното "Озеленяване". Снимка: БГНЕС

И през 2011 г. общинското дружество "Озеленяване" е продължило да върти далавери с отдаване на имоти под наем и с покупко-продажба на цветя, установил отдел "Вътрешен одит" на Столична община.

Данните бяха съобщени днес от Столичния кмет Йорданка Фандъкова, която миналата година даде данните от проверката на "Озеленяване" за дейността им през 2010 г. на прокуратурата.

Тя поиска тогава от общинския съвет да смени директора на дружеството Ненко Ненков, но таво се случи едва през пролетта на тази година.

За 2011 г. проверката на "Вътрешен одит" е установила, че отново са сключвани договори за наем за повече от три години без разрешение от Столичния общински съвет (СОС). 

33 хил. лв. са загубени заради непотърсени наеми, чиято давност от 3 години е минала. Отделно над 21 хил. лв. от наеми не са внесени в Столичната община. Не е внесен и дивидент в бюджета на кметството от 165 хил. лв. за 2009 г.

Освен това не е воден регистър на договорите, с което общината със сигурност е ощетена, но с колко точно ще установи прокуратурата. И през 2011 г., както и през 2010 г. общинското дружество е купувало гориво без поръчката да мине по Закона за обществените поръчки.

"Вътрешен одит" е проверил и работата на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) за 2011 г. или по-скоро как е изпълнявал контролните си функции.

Резултатите са добри, отчете кметът Йорданка Фандъкова. ЦГМ е глобило с близо 1/2 млн. лв. транспортните дружества за нарушения и е инвестирало това в ремонти на спирки и знаци за синя зона, уточни тя.

Тепърва ще бъде проверявани приходите и разходите на "Паркинги и гаражи", "Автотранспорт" и "Електротранспорт". 

На последната сесия на Столичния общински съвет беше решено най-накрая да се случи реалното сливане на "Паркинги и гаражи" със "Столичния компания за градски транспорт", като ЦГМ бъде преобразувано от ЕООД в ЕАД.  

Очаква се си смяна на директора на общинското дружества, като най-спряганото име е Симеон Арнаудов, който напусна Министерството на транспорта след смяната на транспортния министър Александър Цветков с Ивайло Московски. 

Арнаудов беше отстранен по настояване на премиера Бойко Борисов.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови