Quantcast

Чуждестранните инвеститори ще ползват данъчни облекчения

Последна промяна на 22 октомври 2013 в 11:33 2415 2

Народно събрание. Снимка: БГНЕС
Народно събрание. Снимка: БГНЕС

Данъчни облекчения за чуждестранните инвеститори разписа днес парламентът, гласувайки на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Вносител на измененията е Министерски съвет. Част от промените целят да облекчат  регламента за чуждестранните инвеститори от ЕС или от друга страна по Споразумението за Европейско икономическо сътрудничество.

С измененията чуждите фирми ще бъдат освободени от лихви по облигации или други дългови ценни книжа, които са издадени от местно юридическо лице и са допуснати за търговия на регулиран пазар. При определени условия ще има възможност и за освобождаване на доходите от лихви по заем под формата на облигации или други ценни книжа, когато той е предоставен от чуждестранно лице с цел осигуряване на постъпления към местно юридическо лице.

Разширява се и обхватът на общините, в които корпоративният данък ще може да се преотстъпва. Според досега действащия регламент данък печалба се преотстъпваше на фирми, които инвестират и откриват нови работни места в общини, където безработицата е над 35%. Промените намаляват процента до 25%, но въвеждат и нови изисквания - във фирмите трябва да е разкрила най-малко 10 работни места, като поне половината от тях задължително трябва да са свързани пряко с конкретната производствена дейност, която предприятието извършва. Необходимо е още и поне 1/3 от персонала на фирмата да живее в съответната община. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2013 в 13:19

незнам дали и закона е разписан така неясно както статията но наистина е много интересно защо при положение че ревем от македонски и гръцки зеленчуци, от полски яйца и незнам какво още понеже тук идвало по евтино заради субсидиите там, и изведнъж дайде да дадем и на инвеститурите им облекчения с които да са едни гърди напред пред някой балък решил да се напъва.
въпросните чуждестранни инвеститори по лични наблюдения инвестират в хотели а й не са чак толкова чуждестранни, наши са си ама с офшорни компании от вън и изведнъж стават вносни.и така вместо да са облекченията за български компании и така инвеститорите да имат интерес да регистрират фирмата си тук и да плащат данъци (макар и с отстъпки заради въпросните стимули) ние караме нашите тарикати да регистрират фирмите си навън и да плащат данъци там а да получават привилегии тук
това е скромното ми лайшко мнение - законотворците явно имат тяхно си може би по малко лайшко от моето

22.10 2013 в 12:37

Чуждестранните инвеститори получават облекчения.
Местните усложнения.
За имигрантите всякакви помощи.
За местните кур.