Вземат лиценза на ЧЕЗ

17 февруари 2013 в 18:43 6210 21

Делян Добрев и Теменужка Петкова от АДФИ. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев и Теменужка Петкова от АДФИ. Снимка: БГНЕС

Процедура за преглед на нарушенията, които биха могли да доведат до отнемане на лиценза на ЧЕЗ, започва държавата. Тя ще приключи до седмица и ако резултатите са достатъчно силни, за да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, това ще бъде направено, обяви министърът на икономиката Делян Добрев на извънреден брифинг.

Стартът на процедурата е на база на доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от 8 февруари.

Днес в ДКЕВР той е бил разгледан. Установено е, че има основания за стартиране на процедурата за отнемане на лиценза.

"Към момента става въпрос само за ЧЕЗ, тъй като само за тях имаме доклад. Поръчал съм на АДФИ да изготви доклади и за другите две енергоразпределителни дружества и ако там резултатите са подобни, ще стартираме такава процедура", каза министърът а енергетиката Делян Добрев.

Доклад с нарушения има и за "Марица изток", срещу които също започва процедура за отнемане на лиценза.

Министърът е издал забрана да не се спира токът на хора, които са подали жалба за неправилно изчислени сметки, независимо от това дали са ги платили или не. Ако се установи, че все пак хората са изразходвали описания в сметките ток, ЕРП-тата ще трябва да им дадат 3 месеца срок, в който да го платят без лихви.

Първа точка в следващото заседание на парламента ще бъде решението членовете на ДКЕВР да се избират с 2/3 парламентарно мнозинство, каза още Добрев. Веднага след това ще се пристъпи и към избор на председател на ДКЕВР, който ще бъде предложен от Народното събрание, а не от Министерския съвет.

До седмица правителството ще предложи мерки за повишаване на контрола и намаляване на разходите в енергетиката.

Добрев обясни и схемата, по която ЧЕЗ ни е крало:

"Основен проблем е, че съществуват така наречените SLA-договори, с които свързани лица в групите на електроразпределителните дружества са извършвали 83% от външните услуги и 92% от доставките, без да бъдат провеждани конкурсни процедури по реда на ЗОП. Това не е забранено, а е вратичка в закона, която ще бъде първата промяна, която ще влезе в Народното събрание - да се премахне възможността да бъдат сключвани такива договори, не само в ЕРП-тата, а в във всички дружества в България."

Добрев заяви, че ще предприеме стъпки да се публикува приватизационният договор на ЧЕЗ, въпреки нежеланието на енергоразпределеителното дружество. Той вече говорил с юристите, които го уверили, че когато става въпрос за договор от особено висок обществен интерес, той може да се разсекрети.

 Добрев даде уклончив отговор на въпроса какво следва, след като бъде отнет лиценза на ЧЕЗ и дали страната ни ще дължи неустойки за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!