Четирима служители на ЧЕЗ с постоянен арест

Юлиан Христов 18 септември 2012 в 15:40 2303 1

Спецсъд. Снимка: Сергей Антонов
Спецсъд. Снимка: Сергей Антонов

Четирима служители на електроразпределителното дружество ЧЕЗ остават за постоянно в ареста, след като Специализираният наказателен съд прецени, че има достатъчно основания да се смята, че са участвали в група за измами.

В неделя спецпрокуратурата повдигна обвинения на четиримата затова, че са манипулирали електромери на търговски дружества, за да осигурят непълно отчитане на изразходваната енергия и да спестят разходи на десетки фирми. „Услугата“ е предлагана и извършвана срещу процент (около 30 на сто) от незаконно спестените средства за реално изразходвания ток.

Според събраните доказателства групата е действала от декември 2011 г. Установява се размерът на нанесените от нея щети на „ЧЕЗ Разпределение – България“ АД и на държавата, която има участие в собствеността на компанията, както и от дължими данъци.

Обвинените са Валери Стойков, който е сочен за ръководител на групата, състояща се от Атанас Ласонов, Мироклав Петров и Севдалин Петрунов. 

Последните трима са служители в ЧЕЗ, докато ръководителят на групата е техен бивш колега. Стойков и Петрунов бяха задържани на 15 септември в момент на манипулиране на електромери на столична фирма при специализирана операция на Главна дирекция „Национална полиция“ под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Установява се дали в организираната престъпна група са участвали и други служители на енергоразпределителното дружество.

При претърсвания в жилищата на участниците в групата са иззети около 200 оборотни електромера, за част които е установено, че са били откраднати. Намерени са и фалшиви стикери и пломби, както и тефтери, в които са отразявани датите на манипулациите и показанията на измервателните уреди. На базата на данните от тефтерите са били определяни „хонорарите“ на групата от фирмите, в т.ч. с начислено ДДС.

Участниците в престъпната структура са използвали различни техники на манипулиране на уредите за отчитане в зависимост от вида им.

При статичните електромери най-често те са подменяли вътрешната памет на реално регистрираните електромери с паметта на някой от оборотните електромери, който е сочел „подходящи“ показания. Манипулацията е извършвана малко след месечното отчитане на разхода, а дни преди новия отчет оригиналната памет на уредите е била връщана обратно. Така е отчитано потребление едва за няколко дни в месеца.

Над 30 са установените до момента фирми, възползвали се от предлаганата от групата „услуга“. Експертизи са установили безспорно че електромерите са били манипулирани, като по част от тях са открити и дактилоскопни следи на част от обвинените. Установяват се и нови фирми, ползвали „намалението“ – предимно магазини, заведения и малки производствени цехове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови