БСП вдига детските добавки до 50-60 лв. от 2014 г.(видео)

Елица Мартинова 04 юни 2013 в 15:44 13981 9

Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС
Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС

"Коалиция за България" ще внесе законопроект, с който да увеличи детските надбавки. Предвиденият размер на помощите ще бъде 1/5 или 1/6 от минималната работна заплата или около 50-60 лв. месечно.

От КБ предлагат промените да влязат в сила от следващата година, за да могат да бъдат заложени в бюджета за 2014 г.

"Ще потърсим възможност да се увеличи и кръгът на семействата, които получават тези средства", коментира още Янаки Стоилов.

Размерът на детските в момента е 35 лв. месечно. Според настоящия регламент на надбавки имат право семействата, където средният месечен доход на родителите не е по-висок от 350 лв. на член от семейството.

Янаки Стоилов обаче изрази надежда, че бюджетът ще позволи подоходният критерий да се увеличи до 500 лв. месечно на член от семейството. На практика, ако проблемите влязат в сила, на детски надбавки ще имат право домакинствата с общ месечен доход 1000 лв.

Левицата обяви, че през идните дни ще внесе редица законопроекти за промени в социалната сфера. Един от важните текстове предлага мерки за насърчаване на заетостта при младежите. Той е част от европейската младежка гаранция и ще гарантира стимули за работодателите, които наемат млади хора.

КБ предвижда и мерки за възрастните хора, останали без работа, преди да достигнат пенсионна възраст.

"Смятаме да въведем нов регламент, така че хората, на които не достигат две години трудов стаж, да могат предсрочно да се пенсионират, съразмерно на годините, в които са работили. Ще се изчисляват чрез специален коефициент средствата, покриващи недостига на изискуемия трудов стаж", поясни Стоилов.

Социалистите настояват да се въведат и мерки в енергийния сектор, които да облекчат най-нуждаещите се семейства.

"Настояваме да се потърсят възможности чрез ребалансиране на енергийния сектор, намаляване на загубите и злоупотребите, така че да не се допуска увеличение на цената на тока. Дали ще стане чрез въвеждане на твърда такса пренос,  дали ще се въведат две тарифи за цените на ползваната енергия - това са решения, които трябва да бъдат експертно анализирани", подчерта Янаки Стоилов.

"Целим и се стремим да разрешим тези остри социални проблеми, пред които в най-скоро време ще бъде изправена цяла България", коментира колегата му от КБ Филип Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!