Как да избегнем данъка върху лихвите

21 октомври 2012 в 18:41 8374 1

Симеон Дянков
Симеон Дянков

Четири начина за "заобикаляне" на данъка върху лихвите по банковите депозити публикува председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев в дневника си във Фейсбук.

Данев бе провокиран от законови промени, прокарвани от вицепремиера Симеон Дянков и вече приети от Министерския съвет, които чакат одобрението и на Народното събрание. Според тях лихвите по депозитите ще бъдат облагани с 10% данък от 2013 г.

"Интелигентността на българския народ не бива да се подценява. Убеден съм, че българинът ще намери достатъчно начини да избегне новият данък върху лихвите от депозити", пише Данев и дава примери как това може да стане:

1. Гражданите могат да преструктурират депозитите си в депозити-рокадо до края на годината, така че да получат предварително лихвата по депозита си (за срока на рокадото). При това положение за 2013 г. или за целия срок на депозита ще получат нулева лихви, т.е. няма да има облагаем доход от лихви.

2. Могат да пласират част от спестяванията си и/или част от дохода си в доброволните пенсионни фондове, където в момента има нелоша доходност, която не подлежи на облагане. Освен това, очакванията са, че след налагането на данъка върху лихвите от депозити, доходоността на пенсионните фондове ще се увеличи. Не трябва да се забравя, че средствата и доходите от доброволните пенсионни фондове не подлежат на запориране, което ги прави защитени и атрактивни. Не на последно място, можем да си спестим и от данък „общ доход“ - 10 на сто от дохода за годината е необлагаем, ако се преведе в пенсионните фондове.

3. Очаква се, вследствие на данъка върху лихвите да се пренасочат средствата към акции на проспериращи български или чуждестранни предприятия. Т.е. този данък ще разшири услугите на банките и другите финанвсови посредници и институции, които се очаква да започнат да предлагат в по-широк диапазон ценни книжа от местния и от международния пазар.

4. Естествено, остава голямата възможност за инвестиране в портфейли, почиващи на злато, други ценни метали, суровини и материали, които поскъпват на международните пазари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови