БСП иска да върне откраднатата лимузина на Георги Димитров

Елица Мартинова 12 октомври 2013 в 15:04 3012 6

Изложеният в Чикаго
Изложеният в Чикаго "Пакард", Снимка: Ивайло Дончев

Ръководството на БСП прави постъпления да върне на българска територия изключително ценния автомобил на Георги Димитров, съобщи БНТ. През 1992 г. лимузината бе откраднат от личния музей на бившия социалистически лидер.

Автомобилът, считан за прототип на съветската класика „Чайка“, е сред първите бронирани лимузини в света и е бил притежание на Йосиф Сталин. След Втората световна война Джугашвили подарява три от колите в автопарка си на най-видните комунистически лидери – Тито, Мао Дзъдун и Георги Димитров.

След смъртта на Димитров лимузината се съхранява от УБО, а през 1974 г. е преместена в неговата къща-музей на улица „Опълченска“ в София, откъдето е открадната през 1992 г.

Пет години по-късно „Пакард“-ът е внесена в САЩ от българин с американски паспорт. Полицията така и не изяснява дали той има нещо общо с кражбата му.

Към момента рядката лимузина е изложена в музей до Чикаго, редом до автомобилите на Ева и Хуан Перон, Ричард Никсън, Роналд Рейгън, Адолф Хитлер и Бенито Мусолини. Оценката на „Пакард“-а варира между 3 и 6 млн. долара.

БСП се надява, че историческата ценност ще бъде върната в България.

„Сега събираме документи, тъй като през годините той се е намирал на различни места. Последното му място е било в Националния политехнически музей – това е къщата на Георги Димитров. Там ще видим какви документи има и те ще бъдат предоставени на органите на прокуратурата, които трябва да предприемат действия по връщането му“, обясниха за БНТ от пресцентъра на социалистите.

Желанието на левицата е лимузината да стане част от експозицията на Националноия исторически музей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови