БСП и ДПС: Протестиращите не зачитат демокрацията

Елица Мартинова 12 юли 2013 в 12:04 5074 40

Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС
Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС

Протестиращите не зачитат резултатите от изборите, които отразяват волята на народа и са резултат от плуралистичния демократичен модел. Такива хипотеза изказаха в две декларации на политическите си партии председателят на ДПС Лютви Местан и Янаки Стоилов от "Коалиция за България".

Декларациите на двамата бяха по повод 22-рата годишнина от приемането на българската Конституция в днешния й вид.

Янаки Стоилов бе категоричен, че могат да бъдат направени паралели между ситуациите тогава и сега. Той изтъкна, че институциите са избрани с волята на българските граждани, следователно са легитимни.

"Тогава също имаше хора около парламента, дори повече, но имаше министър като Христо Данов (на вътрешните работи), който осигуряваше възможност на институцията да върши своята работа. Протестите са напълно допустима форма в демокрацията, но те не трябва да стигат нито до окупация, нито до блокиране на дейността на ключови кръстовища, което осуетява нормалния живот на столицата", каза червеният депутат.

Той подчерта, че оставката на кабинета няма да реши проблемите на гражданите. По думите му олигархията в България се е изграждала през всичките години на Прехода. Според Стоилов ако кабинетът "Орешарски" подаде оставка, на мястото му може да дойде "още по-алчна олигархия". Червеният депутат изтъкна, че коментарите за незабавна оставка и за цял мандат на кабинета са еднакво неуместни.

"Призовавам гражданите да защитават правата си, но трябва да има толерантност. Не може исканията на едни да застрашават живота на други. Не може протестиращи да затрудняват движението на линейка, тръгнала да спасява човешки животи",

След Стоилов за политическа декларация на парламентарната трибуна излезе председателят на ДПС Лютви Местан. Той използва годишнината, за да осъди протестите срещу областния управител на Благоевград Муса Палев. По думите му единствената вина на Палев е етническият му произход, а това противоречи на демократичните принципи, заложени в Конституцията.

Местан също подчерта, че протестиращите не уважават и се опитват да потъпчат демократичния избор на народа.

"Съгласно българксата Конституция, България е страна с плуралистична демокрация. Ако аз не съм съгласен с избраника на една партия, да искам неговото отстраняване - било от управлението, било от НС, или да правя жива верига, за да попреча на един пълноправен български гражданин да влезе в Областна управа на някой град, това би било недопустимо и недемократично", заяви Местан.

По думите му протестиращите представляват една минимална част от българските граждани, която се опитва да се наложи над мнозинството.

Председателят на ДПС използва възможността да потупа по рамото левицата да управлява и твърдя отказ да сдаде властта.

"Разбираме колко ви е трудно, разбираме, че това е първото правителство, зад което няма ясно изразено парламентарно мнозинство. Но нямахте друг изход. По-страшно бе да оставим неразградена авторитарната система на Цветан Цветанов", каза Лютви Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!