Швейцария ще блокира банкови сметки на диктатори

Николаос Цитиридис 23 май 2013 в 09:49 1881 0

Национална банка на Швейцария
Национална банка на Швейцария

Швейцария готви нов закон, който ще улесни замразяването на сметки и активи, които са откраднати от чуждестранни лидери, и връщането им на данъкоплатците в съответните държави.

Проектът предвижда да се позволи блокирането като превантивна мярка срещу политически спорни личности, съобщава Ройтерс.

Очаква се в закона да бъде предвидена процедура, по която откраднатите държавни пари да бъдат конфискувани и после възстановявани, но не на лидерите, а на самата дръжава, която е ощетена.

"Фокусът е върху това да стане по-ефективна реституцията на откраднати активи. Проектозаконът - първи от този тип в света - съдържа набор от ясни правила, които да помогнат в това намерение", заявиха от външното министерство на Швейцария.

От ведомството допълват, че през последните години вече са върнати активи на стойност близо 1,7 млрд. швейцарски франка, контролирани от бивши диктатори като нигерийския Сани Абача и филипинския Фердинанд Маркос.

Юристи обаче предупредиха, че до връщането на тези активи на страните, от които са изнесени, могат да минат години. Женевският адвокат Енрико Монфини, който е работил по подобни случаи, касаещи Нигерия, Тунис и др., също обяснява, че процедурата е бавна и сложна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови