В деня на труда спираме да работим за държавата

01 май 2013 в 12:56 2912 3

Ден на свобода от правителството. Снимка: sxc.hu
Ден на свобода от правителството. Снимка: sxc.hu

Точно до днес ще работят българите, за да си платят данъците за 2013 г., което, условно казано, означава, че от днес гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си. Това обявиха от Института за пазарна икономика.

„Денят на свобода от правителството“ (Tax Freedom Day) е фигуративна дата и показва кога приходната част на бюджета би се попълнила, ако всичко изработено бъде веднага изземвано.

През 2013 г. най-много време ще изразходват работещите българи за попълване на приходите от ДДС – 35 дни. За планираните приходи от акцизи ще са нужни 19 дни. За осигуровките ще трябват 27 дни – 19 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Перото за подоходните данъци ще се попълни за 11 дни, а за корпоративни данъци – за 7. Други 7 дни ще работим в името на държавните и общински такси, а имуществени данъци ще ни костват 3 дни, изчислиха от ИПИ.

Изчислено според очаквания брутен вътрешен продукт (БВП), заложен в тазгодишния бюджет, през 2013 г. българите ще изработват средно по 223 милиона лева за всеки календарен ден. Това означава, че за текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените близо 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Оттук идва и датата 1 май.

В България денят на свобода от правителството традиционно настъпва през май, обясниха икономистите. През последните години той настъпва по-рано заради кризата, слабото събиране на приходи и бюджетния дефицит. За по-ранното настъпване на датата допринася и засилената роля на европейските средства, понеже те не излизат директно от джоба на данъкоплатците.

Датата обаче представлява осреднена стойност за цялото работещо население. Данъчната тежест е различна за отделните граждани и за т.нар. „средна класа” - предприемачите, денят на свобода от правителството се очаква чак през лятото. Върху тях е номинално най-голямата данъчна тежест, тъй като те ще са източник на данък върху лихвите, корпоративен данък и т.н. - по-голямата част от банковите депозити са именно на средната класа.

Разбира се, за българите, които не работят, работят „на сиво” или укриват някаква част от данъците, денят на свобода от правителството вече е настъпил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!