В деня на труда спираме да работим за държавата

Последна промяна на 01 май 2013 в 12:56 2293 3

Ден на свобода от правителството. Снимка: sxc.hu
Ден на свобода от правителството. Снимка: sxc.hu

Точно до днес ще работят българите, за да си платят данъците за 2013 г., което, условно казано, означава, че от днес гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си. Това обявиха от Института за пазарна икономика.

„Денят на свобода от правителството“ (Tax Freedom Day) е фигуративна дата и показва кога приходната част на бюджета би се попълнила, ако всичко изработено бъде веднага изземвано.

През 2013 г. най-много време ще изразходват работещите българи за попълване на приходите от ДДС – 35 дни. За планираните приходи от акцизи ще са нужни 19 дни. За осигуровките ще трябват 27 дни – 19 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Перото за подоходните данъци ще се попълни за 11 дни, а за корпоративни данъци – за 7. Други 7 дни ще работим в името на държавните и общински такси, а имуществени данъци ще ни костват 3 дни, изчислиха от ИПИ.

Изчислено според очаквания брутен вътрешен продукт (БВП), заложен в тазгодишния бюджет, през 2013 г. българите ще изработват средно по 223 милиона лева за всеки календарен ден. Това означава, че за текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените близо 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Оттук идва и датата 1 май.

В България денят на свобода от правителството традиционно настъпва през май, обясниха икономистите. През последните години той настъпва по-рано заради кризата, слабото събиране на приходи и бюджетния дефицит. За по-ранното настъпване на датата допринася и засилената роля на европейските средства, понеже те не излизат директно от джоба на данъкоплатците.

Датата обаче представлява осреднена стойност за цялото работещо население. Данъчната тежест е различна за отделните граждани и за т.нар. „средна класа” - предприемачите, денят на свобода от правителството се очаква чак през лятото. Върху тях е номинално най-голямата данъчна тежест, тъй като те ще са източник на данък върху лихвите, корпоративен данък и т.н. - по-голямата част от банковите депозити са именно на средната класа.

Разбира се, за българите, които не работят, работят „на сиво” или укриват някаква част от данъците, денят на свобода от правителството вече е настъпил.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.05 2013 в 14:35

Цитатите са от kihano

01.05 2013 в 14:35

http://www.antipropaganda.comxa.com/Ekspertite.html

А иначе, до 20ти април може да работим за държавата, но държавата си е наша. Лошо работим лоша ни е и държавата, но като й спрем приходите ще стане ли по-добра? Освен това данъците се ползват за услуги които се предоставят на нас, т.е. по идея тия пари се връщат при нас под някаква форма.
След 20ти април работите за частника. Той ви облага с печалбата си и трудът ви отива за неговите яхти, джипове и ... Но ИПИ защитава само и единствено частниците. И то дори не нашите.

<em>Коментарът беше редактиран заради нецензурно съдържание. </em>

01.05 2013 в 14:33

След като до 20-ти април работим за държавата, то след 20 април явно ще да работим за себе си. Внушава ни се, че ние и държавата сме противници, че държавата отнема нещо от нас.
Нещата обаче стоят долу горе обратното. Всъщност, истината е, че до 20-ти април ние работим за нашата държава и плащаме пари, които поне по идея отиват за услуги, които ние си предоставяме на нас посредством държавата, т.е. това са пари които се връщат под някаква форма отново при нас. Това че държавата функционира лошо не е проблем на данъците. Каквато си я направим държавата такава ще си я имаме . Никой не ни е крив, че си търпим политиците (и ИПИ).
След 20 април обаче вие не работите за себе си, както внушават от ИПИ! Работите за частниците, най-общо казано! След 20-ти април вие работите за джиповете, лодките, вилите, екскурзиите, почивките и проститутките на частниците! На вас се оставя само колкото да вегетирате, както пише по книгите, колкото да се възпроизвежда трудовата сила...