БСП готви отмяна на забраната за пушене

Последна промяна на 03 октомври 2013 в 15:40 7075 61

Протест срещу забраната за пушене. Снимка: БГНЕС
Протест срещу забраната за пушене. Снимка: БГНЕС

Депутатите от БСП подготвят промени в Закона за здравето, с които ще отменят забраната за пушене на закрити места, като разчитат на подкрепата на "Атака".

Отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата, обяви Спас Панчев от Коалиция за България, цитиран от БТА.

По думите на Панчев през ноември ще бъдат приети промени в закона и вече има готови законопроекти в посока отпадане забраната за пушене и от левицата, и от "Атака".

Идеята на управляващите е да върнат съществуващото положение преди тоталната забрана за пушене на закрито - в заведенията да се пуши в обособените помещения с вентилация.

Те ще предложат още в нощните заведения, барове и казина да се разрешава пушенето след 22 часа.

На нас ни се иска да отговорим на обещанието, което сме дали, че ще променим тази част от закона, за да отговорим и на ресторантьорите, коментира Панчев.

Вече е студено и хората не могат да се хранят навън, където могат и да пушат, мотивира се той.

ДПС не са обещали подкрепа за отпадането на тоталната забрана за пушене на закрито, а ще гласуват по съвест.

ГЕРБ, които въведоха забраната и то много трудно заради протестите на ресторантьорите, ще гласуват против връщането на стария режим.
 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.10 2013 в 14:00

Абе едно добро дело да имаха гербаджиите за цялото си некадърно мизантропско управление и тия нещастници да вземат да го отменят. Няма край този цирк!

04.10 2013 в 11:38

Става дума за частните басейни. Чукча. Никой не те кара да плуваш там.

04.10 2013 в 11:37

Ако не беше роб, нямаше да оставиш друг да ти диктува живота. Пушенето увеличава риска от някои болести. С колко, не е ясно. Както и да е - увеличеният риск го има. Мое право е да го преценя и реша дали си струва.

Също, автомобилния колан. Скално катерене. Парапланеризъм. Абе всякакви "екстремни" спортове. Живеенето в голям град сред смог, престъпност и негативни емоции. Секс без презерватив. Ядене на мазна храна. И т.н. и т.н. Всичко това има риск. Всичко това носи удоволствие или някакви други ползи, икономически, социални... Мое право като свободен човек е да преценявам и избирам. Ти прави каквото искаш, това е твое право.

А Държавата е звяр, който поглъща всичко и всички.

04.10 2013 в 08:27

Абе питам се ЗАЩО трябва бсп-то да решава, а защо да няма РЕФЕРЕНДУМ? За Белене може, за цигарите - не, а? Гиди популисти такива сплескани.

04.10 2013 в 08:23

КРАЧКА НА ЗАД ,смяна на власта

04.10 2013 в 04:49

ОЛИГОРСКИ СИ ОПРАВДА ИМЕТО.НАЛИ БУЛГАРТАБАК Е НА АХМЕД ДОГАН , А В ПЛОВДИВ ПЕЩЕРНЯЦИТЕ И ГЕРГОВ ПРОЗВЕЖДАТ ЦИГАРИ.

04.10 2013 в 01:44

Тук само ще цитирам Решение No 7294 от 26.05.2011 г. на Върховния административен съд на Република България:
„Околната среда без тютюнев дим е естественото състояние на околната среда. Този факт не се нуждае от доказване. Тютюнопушенето не е субективно право, нито е защитен от закона интерес. Това е вредоносна практика, както за упражняващия я, така и за околните. Ето защо ограничаването в каквато и да било степен на тютюнопушенето не може да се приеме като мярка накърняваща права или засягаща правна или лична сфера на гражданите. Напротив – възможността да се пуши на обществени места, дори при ограничени условия, поставя под заплаха здравето както на пушещия, така и на околните /пребиваващи или работещи в тях/ и нарушава основното и неотменимо конституционно право на гражданите на здравословна и безопасна среда на живот. В този контекст именно предоставянето на възможност за упражняване на тази вредоносна практика на обществени места може да се разглежда като нарушаване на субективни права, гарантирани от Основния закон и като дискриминационна практика по отношение желаещите да живеят, работят и ползват обществени места без тютюнев дим, както и може да бъде основание за търсене отговорност за вреди.“

04.10 2013 в 01:42

Това е като да направиш "кът на пикаещите" в един ъгъл на обществен басейн!

04.10 2013 в 01:41

Лъжеш, Майсторе! И стила на писане е същия, и начина на мислене. И си не само "Баш майстора", а си и "Бай Ставри" в жабешките новини!

04.10 2013 в 01:34

Свястна кръчма да е фалирала нещо не се сещам да съм виждал. Както и не се сещат да съм чул някой пушач да е спрял да ходи на кръчма, бар или дискотека понеже там вече не се пушило. Ако все още имаш неубити, от цигарите, мозъчни клетки, хвани ги поразмърдай и осъзнай кого обслужва тази отмяна и на кого вреди.