Брюксел: Българските и румънските имигранти не са бреме за ЕС

OFFNews 13 октомври 2013 в 21:17 3308 2

Централата на Еврокомисията в Бюксел. Снимка: БГНЕС
Централата на Еврокомисията в Бюксел. Снимка: БГНЕС

Имигрантите от България и Румъния не натоварват социалните системи в никоя от държавите, в които пребивават. Това е заключението в нов доклад на Европейската комисия, цитиран от Дойче веле.

Докладът излиза броени месеци, преди отварянето на трудовите пазари за българи и румънци в някои държави, сред които и Германия. От влизането на двете страни в Европейския съюз в много от държавите-членки бяха въведени временни ограничения за жителите на България и Румъния, търсещи работа в тях, които изтичат в края на 2013 г. 

Изследването показва, че мнозинството от пришълците от двете източноевропейски страни са високо квалифицирани хора, с образование над средното в държавите си. Поради това те бързо намират работа и де факто, подпомагат социалната система със свои усилия.

Въпреки тези констатации, някои германски градове продължават да недоволстват срещу имигрантите от България и Румъния като цяло, припомня Дойче веле. Сред тях са Дортмунд, Манхайм, Берлин.

Оркан Кьосемен, управляващ проект за интеграция и образование в германски град, дава обяснение на този факт. Според експерта, цитиран от ДВ, 70% от имигрантите имат по-висока заетост от тази на средния германец. Малка част от българите и румънците обаче са хора без квалификация, които не работят. „Тези хора се събират в няколко града и дори в конкретни квартали. Тази концентрация ги кара да изглеждат като нашествие“, казва експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови