Борисов се яви на разпит в прокуратурата

Юлиан Христов 07 май 2013 в 11:57 5822 9

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС, архив
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС, архив

Бившият премиер Бойко Борисов се яви на разпит в прокуратурата заради изтеклите записи на разговор между него, бившият градски прокурор на София Николай Кокинов и ексземеделския министър Мирослав Найденов.

Борисов се яви в Съдебната палата в София малко преди 11.30 часа. 

Борисов трябва да отговори на въпроса имало ли е такъв разговор и какви теми са обсъждани. От записите става ясно, че тримата обсъждат "смачкването" на делото срещу Мирослав Найденов и автомобилите за подслушване на МВР. Борисов трябва да обясни какво е правил в дома му градският прокурор на София Николай Кокинов.

Прокурорите от  Върховната касационна прокуратура (ВКП) ще търсят отговор на въпроса извършено ли е престъпление срещу правосъдието. Разпитът на Борисов се води в Инспектората на ВКП, тъй като случаят касае магистрат.

По повод записите във ВКП обяснения вече е дал Николай Кокинов. Той е потвърдил пред прокурорите, че такава среща се е състояла и разговорът е проведен. 

От разговора в Банкя става ясно още, че бившият премиер е разполагал с резултатите от проверката на прокуратурата за т. нар. “цецомобили”. Докладът му е бил предоставен от Кокинов. Юристите вече коментираха, че Борисов е съучастник в престъпленията на Николай Кокинов за възпрепятстване на наказателно преследване.

Междувременно в края на миналата седмица прокуратурата обяви, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е извършил престъпление, като не е упражнявал контрол върху използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Констатацията беше направена по повод разследването на скандала с мобилната техника за подслушвания на МВР. От Софийска градска прокуратура съобщиха, че наказателното производство срещу четиримата служители от СДОТО, които първоначално бяха обвинени за нерегламентирано използване на техниката за подслушване, е спряно, тъй като в хода на разследването срещу четиримата служители са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от Цветанов. В качеството му министър на вътрешните работи, той съзнателно е допуснал неговите подчинени от службата за подслушване на МВР – Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления – злоупотреба с власт и служебно положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика