Борисов: Българите сте бедни заради БСП

Елица Мартинова 07 декември 2012 в 12:29 2368 9

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

„Искате да изкарате, че ние сме направили България бедна за управление три години, а всъщност СТЕ бедни открай време заради дългогодишното управление на БСП. А София е напред, защото аз бях кмет и 75% от инвестициите идваха тук”, заяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов.

Впоследствие министър-председателят уточни, че формата на глагола е била грешка на езика и той не се разграничава от българския народ.

„За тези 40-50 години от вашето управление никога не сме били по-богати, винаги сме били бедни”, обясни Борисов.

За пореден път в пленарната зала се разрази спор около постиженията по усвояване на европейски средства на настоящото и предходното правителство.

„Благодарение на вас сме най-бедни, благодарение на ГЕРБ България усвоява 30 пъти повече средства, защото когато дойдохме, бяха спрени парите по всички европейски фондове. Ако искате, за следващия път ще изкараме едно табло, за да видите всичките си пропуски, които заварихме, когато поехме управлението”, обясни премиерът.

„Жалко е, че за пореден път чуваме от г-н Борисов една лъжа. Той каза, че по време на нашето управление са били спрени фондовете по всички програми. Имам в ръцете си осем отговора от вашите министри, че не е имало никакво спиране”, бе отговорът на червения лидер Сергей Станишев.

БСП обвини управляващите, че са проявили некомпетентност на преговорите с ЕС за средствата от политиките по сближаване за следващия програмен период.

„Водихме редица преговори. Имахме среща с канцлера на Германия, премиера на Великобритания, Швеция, Франция, проведохме двустранна среща с Ромпой и Барозу, на което ние сме разказали надълго и нашироко за нашите проблеми и нужди. Участвахме в срещи с приятелите на кохезията и изразихме категоричната си позиция”, заяви  Борисов.

Председателят на БСП Станишев посочи още, че за следващия програмен период е предвиден и пакет извън общата рамка, който предвижда субсидиране на изостанали региони в ЕС. По думите на червения лидер България е пропуснала ключова възможност да преговаря за това допълнително финансиране.

"Цяла България е най-изостаналият район в ЕС от гледна точка на кохезията, да не говорим за Северозападния регион. Защо България не се е включила в преговорите за допълнително финансиране", попита Станишев.

Той изтъкна още, че в развитието на отделните региони в страната също има огромни различия. Като пример червеният лидер посочи София, чието развитие е несравнимо с останалите градове. По думите му подобни разлики са вредни за икономиката на страната и държавата трябва да работи за преодоляването на тези различия.

„Нормално е София да е напред, знаете, аз бях кмет и тогава в София постъпваха 75% от всички инвестиции", бе отговорът на премиера.

Борисов изтъкна, че все още не е късно страната ни да получи допълнително финансиране и по темата се водят преговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!