Борис Велчев: Разследването срещу Шамара е пресилено

Юлиан Христов 27 септември 2012 в 10:17 1949 1

Борис Велчев, снимка БГНЕС
Борис Велчев, снимка БГНЕС

Пресилено е да се образува наказателно производство за нещо толкова безвкусно, каквото е съдържанието на песента "Бяло, зелено, червено" на рапърите Мишо Шамара, Сарафа и Конса.

Това каза днес пред журналисти главният прокурор Борис Велчев по повод образуваното разследване по сигнал на СЕМ за непристойно съдържание в текста на песента.

Обвинител номер едно е разпоредил служебна проверка на Софийската апелативна прокуратура, която да установи законосъобразно ли е решението на Градската прокуратура да разследва изпълнителите на рап-парчето. 

"Мен ако ме питате, не че искам да предрешавам решението на колегите, говоря по принцип, за да се образува наказателно производство заради нещо толкова безвкусно, търся мека дума, е пресилено. Подобно нещо, за да оправдае използването на наказателна репресия, трябва да има висока степен на обществена опасност. В подобни безвкусни неща, чак такава обществена опасност поне аз не съзирам", каза Велчев. Той коментира, че решението на наблюдаващия прокурор Милко Момчев, който е и обвинител по делото "Октопод", е суверенно. 

Не бих коментирал делото за рапърите и Мишо Шамара. Разбрах за това дело от медиите. Стори ми се необичайно, помолих за среща с наблюдаващия прокурор, поговорих с него, той ми обясни мотивите си, те ми се сториха неоснователни в резултат, на което разпоредих на Апелативната прокуратура да изиска делото и да изиска служебен контрол върху него. Нищо повече, каза Велчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови