Бойко Борисов уволни Гергана Павлова

Нели Чолашка 21 февруари 2012 в 12:41 4163 0

Гергана Павлова
Гергана Павлова

Премиерът Бойко Борисов уволни заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова, съобщи правителствената пресслужба.

"Решението на премиера е по собствено усмотрение", е единственият коментар за поредната оставка в държавата.  Павлова отговаряше за лекарствената политика. Тя беше назначена още от първия здравен министър в кабинета "Борисов" - Божидар Нанев. Това предизвика недоволство сред фармацевтичния бранш, защото Павлова е бивш служител на "Софарма", която произвежда, внася и продава медикаменти в България.

Уволнението идва ден, след като в ТВ7 беше излъчено част от разследване на телевизията, което е установило, че медикаменти на “Софарма”, произведени у нас, струват в пъти по-евтино в съседни държави. По-късно днес Бойко Борисов даде повече разяснения около отстраняването на Гергана Павлова. "Запознах се със случая и считам, че тя не е изпълнила своя ангажимент – да обясни как се формират цените на лекарствата и защо сме допуснали това да бъде така. Това тя трябва да го обясни, не аз", каза премиерът. „Ясно и точно съм се разпоредил, когато министър или заместник-министър има даден ресор, след като има обществено питане, проблем, дискусия, излизаш и обясняваш това, което те питат.  Три дни дочувам, че обществото пита – защо едни лекарства са по-евтини в Сърбия, а в България - не са. Кой да го обясни – аз ли да го обясня”, коментира още Борисов. Междувременно Българският лекарски съюз (БЛС) и директорите на най-големите болници се застъпиха за отстранената в петък управителка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева.  Според тях Нешева е станала жертва именно на корпоративни интереси, като се намеква, че е намесен интересът на "Софарма". Решението на Борисов от днес може да означава, че Нели Нешева ще остане начело на здравната каса. Парламентарната група на ГЕРБ ще обсъжда днес следобед дали ще бъде сменен шефът на НЗОК.

Разследване на OFFNews.bg обаче установи, че касата ще започне да плаща от тази година скъпоструващи медикаменти, които внася фирма ни директорката на „Лекарствена политика“ в институцията Калина Пенчева, известна като дясната ръка на Нешева. Управителката в оставка от две година настоява да се промени съставът на комисията, определящ цените на медикаментите и кои от тях ще бъдат заплащани от касата и държавата. В крайна сметка миналата година бяха приети промени и представителите на здравната каса имат мнозинство, когато се гласува за медикаменти, осигурявани от нейния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови