Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Борбата отпада от олимпийските игри през 2020 г.

12 февруари 2013 в 14:58 3164 2

Борбата отпадна от Олимпийските игри 2020 г. Снимка: БГНЕС
Борбата отпадна от Олимпийските игри 2020 г. Снимка: БГНЕС

Борбата е отпаднала от програмата на олимпийските игри през 2020 г. с решение на изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет, съобщи "Асошиейтед прес", като се позова на свои източници.

Членовете на бюрото са гласували срещу един от най-старите спортове в олимпийската програма за сметка на модерния петобой и таекуондо, които се смятаха с най-голям шанс за отпадане.

Официалното потвърждение от МОК се очаква по-късно.

Въпросът за качеството на борбата в класически стил стои на дневен ред от години, но за свободната борба никога не е имало проблеми. Изпълнителното бюро на МОК e разгледало доклад за оценка на всеки от спортовете по време на игрите в Лондон. В него се анализират над 30 критерия, включително телевизионните рейтинги, продажбите на билети, антидопинговата политика, глобалната популярност и разпространение.

За България новината означава, че няма да можем да се състезаваме в един от спортовете, донесли на страната ни най-много олимпийски медали.

Борбата е част от програмата  на олимпийските игри от възстановяването им през 1896 г., а от 2004 г. беше включена и женската борба.

Българските борци са спечелили общо 68 медала от олимпийски игри, от които 16 златни, 32 сребърни и 20 бронзови. Това ги поставя на девето място във вечната ранглиста сред всички участващи страни.

В последните две издания на олимпийските игри борбата беше неизменно най-успешния спорт за България. В Пекин през 2008 г. и Лондон миналото лято Станка Златева спечели по един сребърен медал, а в Пекин взехме още три бронзови.

Броят на отличията в този спорт е на първо място, що се отнася до българските постижения, като на втора позиция по медали за нас е вдигането на тежести с 36 медала.

По данни на Българската Федерация по борба, от 1956 г. до сега България има 16 олимпийски шампиони със златен медал в борба свободен или класически стил. Сребърните медалисти в същите категории са 31, а бронзовите - 20.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews