Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бойко Найденов получи втори мандат за шеф на следствието

Юлиан Христов 01 ноември 2012 в 13:56 1461 0

Бойко Найденов. Снимка: БГНЕС
Бойко Найденов. Снимка: БГНЕС

Бойко Найденов получи втори мандат като директор на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор по разследването.

С 18 гласа "за" и 7 "против", без въздържали се, ВСС го избра днес след повече от три часа и половина изслушване и дискусия.

Найденов получи 18 гласа от 25 членове на съвета. Против бяха седем от тях. 

Кандидатурата на Найденов беше подкрепена от главния прокурор Борис Велчев, който днес депозира оставката си, след като вчера с президентски указ беше назначен за конституционен съдия. 

И двамата кандидати за поста - Найденов и прокурора Евгени Диков, получиха оценка "много добър" от атестациите си. Бойко Найденов е получил 150 точки, а Евгени Диков – 100. Разликата се дължи на факта, че Найденов е допълнително оценявяван и като административен ръководител. През годините Евгени Диков на два пъти е бил поощряван – през 2009 г. със заповед на главния прокурор е бил поощрен с 2000 лева, а в началото на тази година, отново със заповед на Велчев, е поощрен с една основна заплата.

Двамата са работили по шумни разследвания и дела. Найденов е работил по разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова, както и по делата "Наглите" и "Килърите". Той участва и в разследването на взривовете край "Петолъчката".

Прокурор Евгени Диков също е работил по делото "Килърите", а и също така по делата срещу Братя Галеви, Златко Баретата, срещу групата на Будимир Куйович, Йордан Тонов-Данчо Пръча, срещу Веселин Данов и Иван Славков от Варна, срещу групата на Огнян Атанасов, известен като Петричкия Ескобар и други.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!