Бойко готов да преговаря с БСП и ДПС за експертен кабинет

OFFNews 14 юли 2013 в 13:24 16773 58

Бойко Борисов., Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов., Снимка: БГНЕС

Експремиерът Бойко Борисов е готов да седне на масата на преговорите заедно с БСП и ДПС. 

В интервю за ТВ "Европа" лидерът на ГЕРБ заяви, че е готов в името на националните интереси да направи компромис и да преговаря с политическите си опоненти. 

Според него печелившата формула е експертно правителство с участието на доказани експерти от всички партии и след една година - нови избори. 

Основният проблем в момента и през последните години е създалият се антагонизъм между отделните политически сили. Така се е стигнало до ситуация, в която само БСП и ДПС да могат да се коалират, а ГЕРБ, въпреки че спечели парламентарните избори, да не управлява страната, допълни Борисов.  

"Трябва да се работи върху някакъв вид коалиционна култура, да се работи с обществото. Ясно е, че рано или късно това правителство ще падне. При тези грешки, при това напрежение, то ще си замине. Дали сега или по-късно, ясно е, че ще има предсрочни избори. Трябва да използваме експертния потенциал, който имат всички политически партии. В зависимост от това как ни подреждат избирателите да имаме културата и смиреността да направим такива правителства, които да имат представителност, експертност и обществото да може да ги приеме", каза Борисов. 

Според него за създаденото напрежение и антагонизъм между политическите партии вина има и ГЕРБ. 

"Но имам и малко оправдание, че като нова партия, едва 4 години в управление, ние просто бяхме длъжни да се опитваме сами, да налагаме свои кадри, да имаме идентичност. Имам някакво оправдание, но като цяло се създаде една огромна омраза и напрежение между политическите партии. Дори сега реформаторският блок, който е съставен наши сестрински партии, партии, чиято идеология е подобна, казват без ГЕРБ. Следва логичен въпрос. Като е без ГЕРБ, с кого? На практика оттук нататък след всеки едни избори, ако не проявим малко търпимост, малко мъдрост, дори и да излязат нови политически формации, няма как да продължим напред", обясни експремиерът.

В същото време депутатът Христо Бисеров от ДПС обяви в интервю за БНР, че е възможно и друго правителство в рамките на това Народно събрание. 

"Народното събрание задава и правителството е продукт на изготвената политика в Народното събрание и тогава не се поставя съдбата на Народното събрание в политическия цикъл, в който се намира страната, съдбата на едно единствено правителство и на един единствен премиер. Така че не трябва да се гледа на едно правителство като правителство избрано за целия мандат на едно Народно събрание”, разясни депутатът.

Съмненията за сближаване на позициите между ГЕРБ и БСП изказа лидерът на ДСБ Радан Кънев. ГЕРБ и БСП са в коалиция по всички важни въпроси, коментира той в предаването "Панорама" на БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!